Димо Дренчев: Евробюрократите искат да дадат финансите на обиковения човек в ръцете на дигиталните гиганти

Димо Дренчев: Евробюрократите искат да дадат финансите на обиковения човек в ръцете на дигиталните гиганти

Декларация прочетена от трибуната  на Народното събрание от Димо Дренчев от „Възраждане“

През 18 век основателят на банковата династия Ротшилд казва следното: „Дайте ми контрол над парите на една нация и не ме интересува кой прави нейните закони!“

В България знайни и незнайни псевдоикономисти, полуграмотни политици и лафкаджии от Харвард се надпреварват да обсъждат новите евростотинки по медиите, но със сигурност никога не са се замисляли по един много сериозен проблем, който настъпва. Основната причина е, че от популизма им през последните месеци не им е останало време да се запознаят по темата дигитално евро.

През януари 2023 година Европейската Централна Банка (ЕЦБ) взе решение да продължи със своя проект „дигитално евро“ след като завърши аналитичната си част в двугодишен период. И така от ноември 2023 година започна двегодишната подготвителна фаза за неговото въвеждане. Идеята на ЕЦБ е то да бъде дигиталната форма на познатите ни пари в брой (банкноти и монети) и уж да не е техен заместител, но дали наистина е така и ще станат ли поредните конспиративни теории реалност?

Не само ние от „Възраждане“, но и икономическите експерти от БНБ, отдавна говорим за многото рискове с въвеждането на еврото в България и зависимостта от решенията на централно ниво във Франкфурт. Проектът цифрово централнобанково евро е допълнителен риск и има за цел да контролира хората и както се казва на жаргонен език – да ги наказва, ако не слушат. Целта на правителствата е да контролират финансовите транзакции на частните лица, компаниите и политическата опозиция. Не слушат ли бежанците, спират им парите директно от местните власти. Има ли протести на земеделците, сметките им се блокират директно от централната власт. Осъществяват ли се дарения към политически партии, тогава обосновката ще бъде, че се спират парични потоци срещу радикални терористи. Има ли непослушни медии, които дават различна гледна точка, тогава се блокират сметки „на т. нар. дезинформатори“ и се създава една сфера на влияние в демократичното пространство, при което основното право на мнение и дебат ще изчезне. Това не са конспирации, а факт в различни държави. Например в Китай електронният юан е свързан със социалният кредит на всеки един човек. Ако той не е прилежен в обществото (пресича на червено или не си разделя боклука по правилата), той бива наказван да не може да пътува, да не може да пазарува навсякъде, да не може да вземе кредит или дори да си купи кафе от автомат.

Банкнотите и монетите са основният стълб на банковата система и електронните пари в сегашният им формат са техният огледален образ. Ако човек поиска неговите електронни пари в банката да се конвертират в банкноти, то банките са задължени да го направят. При цифровото централнобанково евро това задължение отпада, след като емитирането на дигиталната валута ще се осъществява директно от ЕЦБ.

Предимствата на дигиталното евро са нулеви, защото електронните пари са и без това налични. Дори парадираното клише, че държавите в Европа и Еврозоната ще станат по-независими, падна много бързо в канала след като ЕЦБ обяви техническото си сътрудничество с американски технологични концерни. Евробюрократите искат да дадат финансите на обикновения човек пак в ръцете на дигиталните гиганти и да изнесат облачните услуги към амазон, гугъл и майкрософт. Така финансовите данни и пари на европейците ще бъдат отново в ръцете на американското правителство и техните служби.

Какво е CBDC(си би ди си) или цифрово централнобанково евро?

Ако черпите информация от страницата на ЕЦБ, с цифровото евро ще се извърша едно нормално електронно плащане с карта. Много хора обаче не предполагат, че тази дигитална валута ще бъде издавана директно от ЕЦБ и само тя ще има контрол над нея. При тази ситуация сегашната банкова система ще стане излишна и човек ще се обърне към някоя банка само ако се нуждае от кредит. На своята страница ЕЦБ пише следното: Нашата цел е да съчетаем ползите от централнобанковите пари с лекотата, с която хората извършват плащанията си в съвременния свят. Това би ни дало възможност да Ви предоставяме публични пари в електронна форма наред с парите в брой. Начинът това да се случи е да има централнобанкова цифрова валута – цифрово евро.“  –https://www.ecb.europa.eu/paym/digital_euro/why-we-need-it/html/index.bg.html

Ще можете ли да харчите собствените си пари за каквото пожелаете?Германия е водещата икономика в еврозоната и актуален документ от Министерството на вътрешните работи на Германия относно централнобанковото евро доказва всички теории на конспирацията.

  1. 1. Първата от тях е програмируемостта на дигиталното евро!

Вие „Няма да можете свободно да се разпореждате с цифровото евро, то ще бъде програмирано за определени цели“. На по-прост език: дигиталното евро може да бъде целево. Притежателят му няма да може свободно да се разпорежда с него, а ще бъде програмирано така, че да може да се харчи само за разрешени услуги и продукти и то не навсякъде. Първият пилотен проект в Германия беше прокаран тези седмици: т.нар. „разплащателна карта“ за мигранти. Бежанците в някои градове вече не получават пари в брой, а само цифров кредит на карта, издадена от общината. Но това, което звучи незабележимо, може да има далечни последици, а при успех скоро може и да е реалност за всички жители в Еврозоната. С платежната карта най-важната характеристика на цифровите пари на централната банка се въвежда за първи път, а именно парите вече не могат да бъдат свободно разпореждани и собственикът им да няма свободата да избира какво да прави с тях. Критиките към централнобанковите дигитални валути се въртят около тази точка от години: Ако например сметката ви за въглероден диоксид е надвишена, вече не можете да резервирате полет, въпреки че всъщност имате достатъчно пари в сметката си. Освен това всичко е програмирано по такъв начин, че може да се изразходва само за определени цели. В Германия всяка федерална провинция сама определя размера на сумата и другите допълнителни функции, но областите могат да я ограничат регионално и за определени индустрии или магазини. Например не е предвидено „дигиталните пари“ да се харчат за хазартни игри, за използване за преводи в чужбина, онлайн покупки или имат просто месечен лимит.

Важно е да се знае, че в проекта на европейската централна банка тя винаги трябва да има достъп до „тези електронни пари“, защото всъщност тя ги емитира. Тоест:„Централната банка може да анулира цифровата валута, например като инструмент за паричен контрол, а тази отмяна се извършва от упълномощен орган, който се контролира и управлява от ЕЦБ.“ Дори зад това малко и незабележимо описание стои голямата теория за централнобанково евро: Ако то не се харчи според желанията на ЕЦБ, то ще бъде изтеглено от обръщение или просто анулирано.

Паралелно с това пестенето на пари, както е в момента, няма да е възможно. Тази перспектива не е „теория на конспирацията“, а по-скоро възможен сценарий и това е ясно със сигурност. При цифровото централнобанково евро се говори открито за “дата на валидност”, тоест имаш срок да изхарчиш парите си, а след това те изчезват. Това е още едно ограничение за хората, а с него конвенционалното пестене на пари ще бъде минало. Друг произхождащ недостатък е, че хората няма да могат да получават лихви върху депозитите си, както е сега.

  1. Тук достигаме до втория основен недостатък – пълният контрол на финансовите потоци и защитата на лични данни.

 

Ако слушаме всички телевизионни оракули от последните 3 години, то те „го правят за наше добро и искат да ни предпазят от лошите“, но уви – реалността е друга.

Цифровото евро ще бъде свързано с т. нар. европейска дигитална идентичност (eID), за която още през 2020 година съобщи президентката на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен. Както се казва – по стъпките на Китай и техният социален кредит. Подобна биометрична система създаде и Индия за своето 1,4 милиардно население, при която пръстови отпечатъци или сканиран ирис са основните идентификационни характеристики. Рисковете са огромни от гледна точка не само на неусъвършената система, но и от ежедневните хакерски атаки по света, при които изтичат данни.

Какво се случва с личните данни на хората? Всяко дигитално евро ще има собствен проследяем номер и с това отпада анонимността. Ако в момента никой не знае за моята банкнота от 20 лева в джоба и какво искам да си купя с нея, то с въвеждането на електронното евро, тази анонимност отпада. Технологията е вече създадена, идеята за контрол усъвършенствана, остава да наложат робството!

В проекта за дигиталното евро се говори за „използването на различни видове портфейли“. Всеки „портфейл“ ще има „различна функционалност“. В зависимост от количеството лична информация, която изискват, портфейлите могат да позволяват или:

Плащания с определени ограничения (напр. обща сума на парите, които могат да се съхраняват, брой плащания на ден или горни граници за транзакции на ден). При този подход плащанията остават анонимни и няма да изискват лична информация, но ще са предмет на ограничения.

Вторият вид са плащания без такива ограничения, но напълно проследими от властите и няма да бъдат анонимни. Всеки купен домат на пазара ще бъде проследен. И ако си помислите, че търговците ще имат право на избор, то европейските бюрократи са помислили и за това. Те ще задължават търговците да имат инфраструктурата за прием на дигиталното евро.

Ние можем да ви дадем още много примери за пилотни проекти в Нигерия, Израел, Бразилия или Австралия, при които централнобанковите дигитални валути са вече приложени и не са допринесли с нищо за подобряване  живота на хората. Нашата задача обаче е да предприемем мерки ПРЕДИ да е осъществен този проект в България, преди въобще да е въведено еврото като нова разплащателна валута. Ние искаме свобода за българите, свобода да вземаме сами решенията си и да определяме нашата съдба.

200 години по-късно Хенри Кисинджър повтаря фразата на Ротшилд, че който има контрол над храните, може да контролира цял народ. Който контролира петрола, може да властва над много нации, но има ли някой контрол над парите, той управлява света!

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!