Димо Дренчев: Дойде официален сигнал от служители на Националния статистическия институт, че събираните данни не са коректни

Димо Дренчев: Дойде официален сигнал от служители на Националния статистическия институт, че събираните данни не са коректни

Народният представител от „Възраждане“ Димо Дренчев проведе  брифинг като продължение на изслушването на председателя на Националния статистически институт /НСИ/ миналата седмица.

„Веднага след него до нас в Народното събрание  пристигна официален сигнал, разписан от служители на Националния статистически институт, в който те всъщност ни уведомяват, даже бият камбаната, че всъщност наистина се извършва манипулация на данните относно брутния вътрешен продукт, относно дефицита и  инфлацията в България.“, каза Димо Дренчев пред журналисти.

Той сподели, че между Евростат и НСИ тече активна кореспонденция, в която ги призовават и изискват да се подават навреме и коректно данните, понеже някои от данните не са подавани още от 2014 година.

„Тази тема се повдигна сега, дори на срещата при президента и той изрази съмнение, че данните за дефицита са нереални и са алабализми.“, допълни Дренчев.
Веднага след приключването на брифинга Димо Дренчев и представители на парламентарната група отидоха в  НСИ, за да искат отговори от председателя на държавната институция.

„Ще изискаме професионалистите в НСИ да не се поддават на натиск и да не манипулират данните в името на това да влезем в еврозоната, а да ги поддават обективно и такива каквито те са реално. Защото тук не говорим само за нагласяне на данните през тази година, с цел да ни приемат в еврозоната, а става въпрос, че всички управленски решения и всички решения в икономиката, не само правителствени, но и от частния бизнес се базират на данните, които статистическия ни институт представя.“, допълни Димо Дренчев.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!