Димо Дренчев: Българските семейства страдат заради хазартни дългове, това трябва да спре като се ограничи или дори забрани хазарта

Димо Дренчев: Българските семейства страдат заради хазартни дългове, това трябва да спре като се ограничи или дори забрани хазарта

„Управляващите са в страхотна издънка по отношение на хазарта – освен България, не знам дали има друга държава, може би Северна Македония, която да изглежда по този начин – масово и навсякъде да има реклами  на най-различни хазартни игри и казина.“, каза народният представител и координатор за област Перник от „Възраждане“ Димо Дренчев.

Той допълни, че в повечето развити държави от Западна Европа, към които и ние се стремим, или е наложена, или предстои да се наложи законова забрана за реклама на хазарта.

„Огромната зависимост на телевизиите от приходите, които имат от хазартните компании, всъщност е една от основните причини за отровната медийна среда, която имаме в България. Когато зависиш от един клиент и от един бранш, ти не можеш да си обективен, а напротив, започваш да разпъваш чадър, започваш да му даваш  възможности. За цялото общество ще бъде по-добре, ако телевизиите се освободят от зависимостта си от хазартните компании. Ние, като законодателен орган, трябва да вървим твърдо в посока ограничаване на рекламите на хазарта и облагане на хазартните игри с цел да намалиме хазартната зависимост сред населението.“, коментира още Дренчев.

Той смята, че държавата има сериозен проблем с приходите на спортните клубове, които в момента са зависими също от хазартният бранш. Това е така, защото общините не финансират достатъчно спортните клубове, а парите в Министерство на спорта се разпределят по някакъв непрозрачен и неправилен начин към федерациите.

„Този проблем не е само за футбола, но имаме и такива волейболни и баскетболни отбори. Ако сега този законопроект бъде приет, те ще трябва да се преориентират, но истината е, че парите в икономиката няма да се загубят. Ако гражданите не дават парите си за хазарт, те ще ги дават за потребление на друг вид стоки, така че това ще освободи и средства в друг тип бизнеси, надявам се по-чисти, по-легални, по-светли.“, допълни Димо Дренчев.

За него, тъй наречената хазартната зависимост прави една верига към редица други зависимости и в крайна сметка тя атакува самата молекула на обществото- самото семейство.

„Предполагам всеки има безброй примери с разбити семейства, разбити съдби, разбити животи, вследствие на хазартната зависимост. Аз самият се сблъсках с такъв преди две седмици – случи се трагедия в семейството на мои познати, заради натрупан огромен дълг от хазарт. Затова още един път ще кажа – ние като законодателен орган трябва на всяка цена да вървим към потискане и към ограничаване на хазарта.“, каза в заключение народният представител от „Възраждане“.

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!