Деян Николов от „Възраждане“: Внасяме в СОС предложениe да отпадне забраната за навлизането на по-стари автомобили в центъра на София

Деян Николов от „Възраждане“: Внасяме в СОС предложениe да отпадне забраната за навлизането на по-стари автомобили в центъра на София

Мярката  разделя столичани според доходите и съответно възможностите им да използват по-нов и скъп автомобил.

 От 1 декември 2023 г. влиза в сила забрана за влизане в центъра на София на стари автомобили, която ще важи от декември до края на февруари, реши в края на миналата година Столичният общински съвет (СОС) с приемането на доклада за промени в Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столична община. Вносители са общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС в СОС, а ПП-ДБ-СС са притеснени единствено, че нямало информационна кампания, но иначе подкрепят мярката.

От „Възраждане“ сме категорични, че тази мярка е дискриминационна и нелепа. Няма да доведе до реално подобряване на качеството на въздуха в София, а е вероятно и да го влоши, когато на старите автомобили се налага да изминават повече километри, за да обиколят центъра и така ще замърсяват повече.

Трябва да се отбележи също, че това е първа крачка, която засяга около 20% от автомобилите или 50 000 коли, но ще последват и втори и трети етап, които ще обхванат приблизително от 40% до  60% от автомобилите, като най-старите ще имат забрана за влизане в район с размерите на Зелената зона. Създаването на подобни кръгове със забрани за повече от половината автомобили в София е сегрегация на столичани според доходите и съответно възможностите им да използват по-нов и скъп автомобил.

Позицията на „Възраждане“ е категорично против подобни бутафорни мерки и ще внесем в Столичния общински съвет предложение за пълното отпадане на забраната.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!