Деян Николов: Криза с мигрантите в София има и е нужно да се вземат бързи мерки

Деян Николов: Криза с мигрантите в София има и е нужно да се вземат бързи мерки

„Днес се проведе извънредна сесия на Столичния общински съвет по искане на групата на „Възраждане“ във връзка със сигурността в София.

Бяха изслушани кметът на София, главният секретар на МВР, директорът на СДВР и председателят на Държавната агенция за бежанците.

Оставям без коментар огромното количество политическо говорене и ще се фокусирам върху важното. Нашето предложение е да се създаде работна група между общински съветници, Столична община и МВР, която в кратки срокове да определи бързи мерки за справяне с кризата с мигрантска престъпност в София.

Искаме да се предвидят средства за видеонаблюдение и осветление в рисковите зони с мигранти, както и увеличаване на средствата за общинска полиция, така че да се увеличи охраната в рисковите зони, метростанциите и училищата. Ще предложим също СОС да излезе с общо искане за премахване на бежанските центрове от територията на София, макар това да е изместване на проблема на друго място.

Най-удачно е центровете да са извън населените места и в близост до границата, а генералното решение е строга държавна политика, която да не допуска нелегално преминаване на границата, включително чрез изпращане на армията там. В случая аз се фокусирам върху мерки в обхвата на Столичния общински съвет, но работим и по линия на Народното събрание за цялостно решаване на проблема.

Някои от фактите, които бяха изнесени по време на заседанието:

– Центровете в София са запълнени наполовина

– СДВР призна, че има мигрантска криза в София

– Мигрантите, на които се отказва хуманитарен статут от Държавна агенция за бежанците, получават юридическа подкрепа от НПО-та, които завеждат дела в тяхна полза

– Август месец свършват парите от ЕС за издръжката на мигранти и милиони ще трябва да бъдат отпуснати от българката държава

– 5000 мигранти са получили хуманитарен статут, изведени са от центровете и са останали в България за 2023 година.

– 400 000 лв на месец излиза охраната на бежанските центрове в София и 1.2 милиона лева на месец за центровете в цялата страна

– При неспазване на вечерните часове от мигранти се налагат наказания, като най-тежкото е прехвърляне към режим от затворен тип. Това най-тежко наказание не е налагано за тази година, а за миналата година са 5

– Над 85% от мигрантите в центровете са мъже

– Бежанските центрове се охраняват от частни фирми, които не успяват да респектират мигрантите, затова се работи в посока МВР да поеме охраната.

В заключение ще кажа, че криза с мигрантите в София има и трябват бързи мерки, за да върнем спокойствието на гражданите на София.“, написа Деян Николов във връзка с проведената днес по искане на „Възраждане“ сесия на Столичния общински съвет.

Какво още каза Деян Николов може да видите тук: https://www.facebook.com/DeyanNikolovVazrazhdane

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!