Деян Николов : България няма да стане част от Еврозоната от 01.01.2025 година

Деян Николов : България няма да стане част от Еврозоната от 01.01.2025 година

“България няма да стане част от Еврозоната от 01.01.2025 г. и считам, че не останаха наивници, които да смятат, че тази дата е възможна. Това беше потвърдено и от управителя на БНБ, като причините са основно две – едната е инфлацията – България не покрива критерия от Маастрихт, по отношение на инфлацията. Другата причина също е много интересна и беше добре развита от авторитетното списание “Politico”, в което след обстоен анализ беше посочено като причина и липсата на обществена подкрепа за присъединяване на България към Еврозоната”, заяви на брифинг от Народното събрание, икономическият съветник на групата на “Възраждане” в СОС, Деян Николов.

Той посочи още, че именно това са показали с подписите си над 604 000 българи, които са взели участие в подписката на “Възраждане” за свикване на референдум за запазване на българския лев. Липсата на обществен консенсус е притеснила европейските институции и благодарение на усилията на “Възраждане” става ясно, че България няма да влезе в Еврозоната на 01.01.2025 година. Според Николов, изключително притеснителен е и опитът да се направи фалшификация на статистическите данни, по отношение на икономическите критерии за присъединяване, с цел да се манипулира общественото мнение.

“Имаме сведения за опити да се изкривят данните и статистиката, като се упражни натиск върху НСИ. Ние инициирахме изслушване в Народното събрание, проведохме и среща след това, на която настоявахме за пълна прозрачност и сме изискали редица документи, за да успеем, заедно с нашите експерти да осигурим прозрачното изчисляване на всички данни. Изискали сме “Евростат” да дойдат и да направят проверка на работата на НСИ, защото хора като Асен Василиев се опитаха да изчакат един времеви прозорец, по време на който, чрез натиск да свалят изкуствено инфлацията”, коментира още Деян Николов от “Възраждане”.

Той допълни, че юни месец предстои редовният конвергентен доклад на ЕЦБ, който ще покаже, че България не покрива критериите. Според Николов, евроатлантическите партии ще се опитат да вкарат България в Еврозоната в средата на следващата година, но това ще противоречи на правилата – нито една държава не се е присъединявала по това време, а един такъв акт ще донесе след себе си много технически и счетоводни проблеми и неуредици. Друг основополагащ и структурен проблем, пречещ на присъединяването на България към Еврозоната е този с бюджетния дефицит, който нарасна прекомерно след лошото управление на бившия финансов министър.

Като следствие на изнесените данни и събрана информация, става ясно, че българската държава не отговаря на критериите за икономическа конвергенция, заложени и изискуеми, според Маастрихтските правила. Става ясно и, че всичко, за което от “Възраждане” алармираха, по отношение на недалновидното решение за присъединяване към Еврозоната и иконимическите рискове, което това действие ще предизвика, се потвърждава, дори от самата ЕЦБ.

“България не е готова за присъединяване към Еврозоната – поради технически, икономически и политически причини”, категоричен беше Николов.

Актуално

„Възраждане“ дава Манол Пейков на  Прокуратурата за финансови злоупотреби

Кръстьо Врачев: Реализацията на проект “Въча” е крайно необходима

Коста Стоянов от „Възраждане“: Няма да позволим рибарския бранш да бъде унищожен

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!