Даниел Проданов: Няма да си затваряме очите за далаверите на някои политически субекти

Даниел Проданов: Няма да си затваряме очите за далаверите на някои политически субекти

На брифинг в Народното събрание  от “Възраждане” алармираха за отдаването на стотици декари земеделски земи в Казанлъшко на безценица за изграждане на фотоволтаичен парк. По време на заседанието тази сутрин, Даниел Проданов прочете  и декларация от името на политическата организация.

“Тези случаи са много и недоумявам реакцията на ДПС след нашата декларация. Ние ще сезираме Прокуратурата, защото има доста неясноти по придобиването на хиляди декари земеделска площ, на смешни цени, с амбицията да се реализират огромни печалби. Това не е изолиран случай”, коментира Проданов.

Общинският председател на Възраждане в Казанлък и общински съветник Димитър Пашев заяви, че взетото в края на миналата година решение шокира със своята безочливост и арогантност, и това е пример за начина, по който се взимат решения в Общинския съвет на Казанлък.

“Става въпрос за едно решения за отдаването на възмездно право на строеж за изграждането на фотоволтаична централа, с мощност между 33 и 50 мегавата, в землището на село Кънчево и на територията на 375 декара общински земи, в голямата си част земеделски, за период от 30 години, за едва 400 000 лв.“, обясни Пашев.

Той допълни, че самата оценка, възложена от кмета от ГЕРБ, е възложена и получена в един и същи ден, и е в разрез със закона, според който такава оценка трябва да се извърши от повече от един оценител, а не както е в случая – само от едно лице.

„Трябва да се отбележи, че по предварителни изчисления, инвеститорът ще спечели около 9 млн. лв. на година, а за целия период от 30 години – между 160 и 190 милиона. Ние смятаме, че става въпрос за едно огромно ощетяване на община Казанлък. Важно е да се отбележи също, че не е имало предварително обществено обсъждане. Никой от община Казанлък не се е обърнал към жителите или кмета на Кънчево, за да обяви какви са намеренията на инвеститора. Става въпрос за едно село, намиращо се в Розовата долина, което все още е запазило огромни масиви с рози, със земеделски земи, овощни градини, пасища, дори Тракийско светилище. Областният управител на Стара Загора определи решението на Общински съвет като незаконосъобразно, защото статутът на земите е сменен с обикновено мнозинство, а би трябвало да се направи с  квалифицирано. Предприехме всички законови действия и с помощта на гражданите активирахме достатъчно обществена енергия, за да се противопоставим на това безумие. Искам да отбележа с чии гласове мина решение – на ГЕРБ, ДПС и общинските съветници на БСП, които по време на предизборната кампания говореха, че са опозиция, но в случая, просто са една патерица за решение, което е против гражданския интерес. Призоваваме ги да променят позицията си ”, каза още Димитър Пашев.

Според народния представител от Възраждане Искра Михайлова, този случай е изключително важен, защото има възможност да се спре унищожаването на земеделска земя за сметка на поредния фотоволтаичен парк.

“Ще загубим ливади, пасища, гори, земеделски земи, исторически обекти и водоеми. Това е безумие. Оттук нататък предстои да разкриваме и много други такива случаи, които, за съжаление, както вече стана ясно, са обвързани с точно определени обръчи от фирми, на точно определени политически субекти. Ние няма да неглижираме това, за разлика от повечето други парламентарни групи”, категорична е Искра Михайлова.

 

Видео от брифинга може д видите тук: https://www.facebook.com/vazrazhdane.bg/videos/224327704065669

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!