Даниел Петров: От сглобката унищожават обработваеми земеделски земи, за да строят фотоволтаични паркове 

Даниел Петров: От сглобката унищожават обработваеми земеделски земи, за да строят фотоволтаични паркове 

В Народното събрание се обсъди внесен от “Възраждане” Проект на Мораториум за забраната за изграждане на фотоволтаични паркове върху земеделски земи. Народният представител от “Възраждане”, Даниел Петров заяви от трибуната на Народното събрание, че този Мораториум е внесен за първи път за разглеждане преди повече от 9 месеца от “Възраждане”.

“В държавата тече един изключително вреден и неурегулиран процес, чрез който плодородни, обработваеми земи се превръщат във фотоволтаични паркове. Всички сме наясно, че има работни проекти в начална фаза и предложението за Мораториум на “Възраждане” ще накърни интересите на инвеститорите, но причината да настояваме да се приеме този Мораториум е, защото броят на проектите за изграждане на такива централи нараства лавинообразно. Причина да внесем този Проект за Мораториум е и, че в момента протестиращите в страната земеделци са поставени в изключително тежко и неравностойно положение, което е допълнително затруднено от факта, че големите собственици на земеделски земи задушават по-малките или земите им биват иззети от общините, за да бъдат изграждани върху тях фотоволтаични централи”, защити Проекта народният представител от “Възраждане”, Даниел Петров.

Той допълни, че това се случва много лесно – даден инвеститор внася преписка с определен брой идентификатори – земеделски земи с начин на трайно ползване –  ниви, пасища, мери и гори, заедно с инвестиционно намерение в Общината и местния Парламент го приема тихомълком. По този начин, собственици на обработваеми земеделски земи ги губят безвъзвратно, защото някой от Общината е решил, че техните пасища ще се превърнат във фотоволтаични паркове.

“Всички парламентарни групи декларират, че са загрижени за българското земеделие и селско стопанство, затова ще ми е интересно да проследя,  как ще гласуват, защото в общинските канцеларии чакат преписки за стотици хиляди декари гори, които да бъдат изсечени и на тяхно място ще бъдат изградени фотоволтаични паркове. Ние искаме да има Закон или раздел от Закона за енергията на възобновяеми източници за агро фотоволтаици, който да урегулира специфичните изисквания за тяхната дейност, от гледна точка на опазването на природния ресурс. Такъв Закон има във всички развити страни”, коментира народният представител от “Възраждане”, Даниел Петров.

“Възраждане” продължава системните си, целенасочени и последователни действия за запазване на плодородните български земи от прекомерната експлоатация, унищожаване и лобистки интереси, внасяйки редица разумни предложения в тази насока. От управляващата престъпна сглобка, обаче, въпреки наличието на формации като “Зелените” в нея не подкрепиха Проекта за Мораториум, който защитава българските обработваеми земеделски земи.

С това управляващите демонстрират за пореден път престъпното си нехайство и лицемерие, по отношение на защитата на българските земеделски интереси.

Актуално

Николай Костадинов пита къде е бил кметът на Варна по време на пожарите

Костадин Костадинов: Няма значение кой е министър-председател, ако не зачита волята на българския народ

С промяна в Изборния кодекс на „Възраждане“ можем да спрем манипулирането на изборните резултати

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!