Даниел Петров: Няма да позволим да съсипете плодородната българска земя

Даниел Петров: Няма да позволим да съсипете плодородната българска земя

В комисия по бюджет и финанси бяха внесени 15 нови параграфа с предложения за допълнение на закона за опазване на земеделските земи.

„Всичките предложения представляват много общо казано едно нещо – бърза писта за процедурите, касаещи изграждане на фотоволтаични центали върху земеделска земя. И започват много добре и много ведро, но всъщност единствената цел с тази промяна в категорията на земеделските земи е изграждането на Фотоволтаици върху земеделска земя.“, каза от трибуната на НС народният представител Даниел Петров, член на Комисията по земеделието и храни.

Според него е недопустимо, че предложените изменения и допълнения няма да бъдат обсъдени нито в земеделска комисия, нито в регионална, нито със заинтересованите институции като сдружението на Общините например, на които се вменяват всички отговорности.

„Имайки предвид как се сваля категория на земеделска земя, това за едно сериозно инвестиционно намерение не е кой знай какъв проблем да го направи. Напомням само, че има отстранен от длъжност председател на Селскостопанска академия, точно заради такива манипулации с проби от земеделски земи и същевременно с това, всеки от нас, пътувайки из страната вижда огромни полета от фотоволтаици върху плодородна земя.“, допълни Даниел Петров.

Равносметката е, че се опростява изключително много процедурата за изграждане на фотоволтаици върху земеделска земя, същевременно с  тези текстове се предлага друга процедура на предложената подобна през преходните и заключителни разпоредби на  ЗЕВИ, която преди малко повече от месец  Президента даде на Конституционен съд поради съобръжения за незаконосъобразност.

„От „Възраждане“ категорично възразяваме срещу посегателството върху българската земя, като едновременно с  това заявяваме, че не сме против изграждането на фотоволтаични централи, но нека  това бъде съобразено с Конституцията и нуждите от ползването на плодородна земя. Напомняме на председателя на НС, че имаме внесен проект на Мораториум, за забрана за изграждане на фотоволтаични централи върху земеделска земя още от края на април, което е изключително несправедливо.“, каза в заключение народният представител от „Възраждане“ Даниел Петров.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!