Въпрос на Маргарита Генчева от „Възраждане“ доведе до обявяването на конкурс за директор на Областната дирекция по земеделие в Силистра

Въпрос на Маргарита Генчева от „Възраждане“ доведе до обявяването на конкурс за директор на Областната дирекция по земеделие в Силистра

На провелия се парламентарен контрол в Народното събрание миналата сряда беше зададен въпрос от народния представител от “Възраждане” Маргарита Генчева към министъра на земеделието. Дебатът на парламентарната трибуна между Маргарита Генчева и министъра доведе до обявяване на конкурс от страна на Министерството за длъжността на Гинка Катева – Директор на Областната дирекция по земеделие – Силистра (ОДЗ).

ОДЗ-Силистра е мястото, където се случва един от най-големите скандали в земеделието – злоупотреби за милиони левове със земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ). За тези злоупотреби има множество публикации в национални и местни медии.

Проверка от Инспектората на Министерството на земеделието установява злоупотреба с 241 имота от ДПФ в Силистренска област, от което се възползват лица, близки до директора на ОДЗ. Години наред са сключвани договори за аренда на земи от Държавния поземлен фонд, които не са включвани в тръжните процедури, като за тези имоти ползвателите респективно са получавали субсидии и други плащания от национални и европейски фондове.

Докладът от проверката на Инспектората е предоставен на Районната прокуратура в Силистра и копие от него е изпратено до дирекция „Правни дейности и законодателство на Европейския съюз“ към Министерството на земеделието.

През месец февруари тази година служебният министър заяви, че е възложил мащабна проверка в Областната дирекция „Земеделие“ – Силистра, която да обхване периода от 2015 година насам.

Тъй като не е известен резултатът от тази проверка, народният представител от „Възраждане“ Маргарита Генчева, която водеше листата на партията с кандидати за народни представители в Силистра на последните предсрочни парламентарни избори, зададе на министъра в сряда следния въпрос: 

„През февруари месец тази година заявихте, че от Инспектората на Министерство на земеделието в Областната дирекция „Земеделие“ – Силистра се извършва мащабна проверка за нарушения, обхващаща периода от 2015 година насам.

През 2022 г. друга проверка установи тежки злоупотреби с европейски средства в Държавния поземлен фонд в област Силистра, като за нейните констатации е уведомена и българската, и европейската прокуратура.

Очевидно, ръководството на Областна дирекция „Земеделие“ – Силистра, въпреки проверките и сигналите, продължава със злоупотребите – напоследък в силистренските медии излезе информация за съмнителни продажби на ОДЗ от стопанския двор в Айдемир и апетитни парцели стават собственост на приближени до директора Гинка Катева лица.

Имайки предвид изложеното, въпросът ми към Вас е: Какви са резултатите от посочената от Вас мащабна проверка в ОДЗ-Силистра и какви мерки са предприети от страна на повереното Ви ведомство спрямо лицата, за които е установено, че са допускали нарушения и/или са присвоили неправомерно публичен ресурс? Заемат ли все още някакви постове отговорните лица, през периода на ръководството на които са извършени тези нарушения?“, каза Маргарита Генчева от парламентарната трибуна. 

Първоначално служебният министър отговори на Маргарита Генчева, че са правени проверки и са констатирани нарушения, но не уточни какви мерки са предприети за действията на тези хора. Поради това се наложи народният представител на „Възраждане“ да зададе доуточняващи въпроси, с които категорично настоя министърът да конкретизира какво ще предприеме. 

„Господин Гечев, не чух нищо по повод на това дали все още лицата, по времето, на които са констатирани тези нарушения, все още изпълняват някаква служба или някаква длъжност в Областна служба „Земеделие“ – Силистра. Това е единият уточняващ въпрос.

Също така не чухме какви точно мерки сте взели? Кога да очакваме резултат от тези мерки? Също, ако може да споделите, предвиждате ли такива проверки да бъдат извършвани и в други областни служби „Земеделие“. Благодаря!“, каза Маргарита Генчева. 

Отговорът на министъра на доуточняващите въпроси е: 

 „Уважаема госпожо Генчева, сагата след този доклад в областната служба „Земеделие“ продължи. След обстойна проверка и на следващия сезон, защото бяха налице на практика компрометиране на сключването на споразумения, което щеше да остави цялата област в Силистра, във всичките землища, в реални граници – знаете какво означава това. Бяха констатирани при последващия търг, за следващата година цялостни нарушения и се наложи да прекратим всички търгове – и в следващия период от време.

Проверката беше извършена не само от Инспектората, а и от редица други структури, включително и такива, които довършиха на практика работата. В настоящия момент само в едно землище още не са сключени доброволни споразумения, иначе щеше да има ощетяване на държавата с над 600 хил. лв. по сметки на Министерството на земеделието.

Първо, този доклад аз лично съм го пратил в прокуратурата. Аз самия съм го пратил в прокуратурата, за да може да се констатират дадените неща и ако има закононарушения, те да бъдат реализирани като такива.

Това, което съм се заангажирал е, че след кампанията, сега вече му дойде времето, ето пред Вас приемам ангажимента, другата седмица да пуснем конкурс за областен директор в Силистра, който Вие ще имате възможността да следите как ще протече. 

На практика имахме кризисни мерки, за да довършим нещата като сезон иначе щеше да стане голяма беля в Силистра. Вече сме на фаза – да, на която можем да обявим търг и той да е прозрачен, и наистина да има читав директор, защото повярвайте ми колегите, които правеха проверките, не в един, два или три директора, просто там явно е било тенденция доста дълго време, но казаха, че не знаят, че толкова пъти може да се наруши Законът понякога. Благодаря.“, отговори министърът на земеделието.

Цитираните текстове в материала са от стенограмата на 49-то Народно събрание от 10.05.2023 г. 

Цялото видео може да гледате тук: https://www.facebook.com/watch/?v=3579420355614452

 

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!