„Възраждане“ ще почете паметта на българската революционерка Мара Бунева в неделя

„Възраждане“ ще почете паметта на българската революционерка Мара Бунева в неделя

Тази неделя от 10 часа структурата на „Възраждане“- Благоевград, както и народните представители Цвета Рангелова, Славчо Крумов и Димчо Димчев ще се преклонят пред подвига и саможертвата на Мара Бунева. Те ще положат цветя и венци пред бюст-паметника на българската революционерка в града.

Преди 96 години в Скопие Бунева слага край на живота си, след като застрелва сръбския прокурор Велимир Прелич, прочул се най-много със своите варварски жестокости и мъчения над мирното население по Вардарско. Негова мечта е било „българин да не остане в сръбския дял от Македония.“.

След атентата, за да не попадне жива в ръцете на сръбските полицаи, Мара Бунева насочва пистолета срещу себе си и се самоубива.

След 1944 г. паметната плоча в чест на героинята Мара Бунева на мястото на покушението е разбита от сръбско-коминтерновските палачи. Плочата ежегодно бива чупена от вандали и поставяна наново, а през 2007 година се стига до побой над участниците в мероприятието. През 2008 година в навечерието на честванията на Мара Бунева Скопие осъмва с надпис „Смърт за българите и предателите на 13 януари“, изписан на сграда близо до българския Културно-информационен център в града. Българското правителство реагира остро против антибългарското съдържание.

Саможертвата на Мара Бунева е, за да се помнят сръбските зверства, нека се знае, че и днес по Вардарско целенасочено и последователно се унищожава всичко българско от сърбоманите.

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!