„Възраждане“ търси подкрепа за запазването на всички мощности в комплекс „Марица-Изток“

„Възраждане“ търси подкрепа за запазването на всички мощности в комплекс „Марица-Изток“

Днес в 18:00 ч. в град Раднево по инициатива на Искра Михайлова – народен представител в 48-то Народно събрание, ще се проведе среща-дискусия на тема „Запазване на всички мощности в комплекс „Марица-Изток“ и свързаните с тях работни места“. …

Припомняме, че преди две седмици „Възраждане“ внесе проект за решение за   промени в  Националния план за възстановяване и устойчивост. В него се изисква от  плана да отпаднат всички текстове, свързани с либерализацията на пазара за битови потребители, както и с намаляването на капацитета на въглищните мощности, с които разполага България  към момента.  Според  предложението на „Възраждане“ трябва да отпаднат заложените планове за купуване на батерии и огромната сума, която е за проучвания за геотермална енергия.
Ако тези промени в плана не бъдат направени, има реална опасност страната ни да се превърне от износител във вносител на електроенергия, защото, за да  бъдат получени  парите по Националния план за възстановяване и устойчивост, първо България трябва да бъде изрядна в документацията, в законопроектите, които е необходимо да бъдат изцяло приети в Народното събрание. Или за да получи еднократно финансиране по плана, държавата ни трябва да изпълни всички условия по закриването на въглищните си мощности.
Проектът на решение беше включен в дневния ред на Комисията по енергетика в 48-то Народно събрание, но за него гласуваха едва трима народни представители – Искра Михайлова, Стоян Таслаков и Николай Костадинов от  парламентарната група на „Възраждане“. Против решението гласуваха народните представители от ПП, БВ, ДБ и ДПС, а от ГЕРБ и БСП избраха да се въздържат.
Предстои проектът за решение на „Възраждане“ ще  бъде внесен за разглеждане в 48-то Народно събрание, макар и неподкрепен от комисията. Тепърва предстои да се реши дали ще  бъдат направени промени в текстовете, касаещи въглищните ни централи в Националния план за възстановяване и устойчивост. Ако промяна не бъде направена, това  изправя страната ни пред заплаха от закриването на въглищните мощности в комплекс „Марица-Изток“ и закриването на свързаните с тях работни места.
С проведеното гласуване в Комисията по енергетика стана ясно, че народните представители от „Възраждане“ единствени застават категорично зад запазването на енергийния суверенитет на страната ни.
Днес те ще проведат среща с всички пряко ангажирани в сектора, на която ще се обсъдят възможностите за запазване на всички мощности в комплекс „Марица-Изток“.
На срещата са поканени и представители на Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката, Синдикалната миньорска федерация „Подкрепа“, всички синдикални организации и ръководители на дружества от енергийния сектор в региона.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!