„Възраждане“ спря ДПС: Няма да бъдат изсичани с 80 % повече българските гори

„Възраждане“ спря ДПС: Няма да бъдат изсичани с 80 % повече българските гори

По време на обсъждането на законопроекта в зала парламентарната група на „Възраждане“ със солидни аргументи успя да попречи на неговото приемане и той беше отхвърлен.

Преди два дни ДПС опитаха да прокарват интересите на горската мафия за увеличаване изсичането на горите с 80% чрез закон, внесен по тъмно. В Народното събрание беше свикана среднощна Комисия по земеделието, храните и горите, за да може законът да мине през нея и да влезе за гласуване в зала съвсем набързо.

Бързането да се приеме  преди лятната почивка вероятно е защото  идват избори и са поети много ангажименти, а с дървата се контролира и вота за изборите.

В законопроекта на ДПС беше заложено увеличение на сечта от физически лица почти три пъти. (2,6), чрез подмяна на терминологията, с която се измерва дървесината (от пространствени кубически метри в плътни кубически метри).

Също беше предложено и отпадане на задължителното изискване към тези, които режат дървата в гората да притежават професионална квалификация, което означава, че всяко физическо лице, член на домакинство, на което са дадени дърва за огрев, може да реже в гората с каквито желае инструменти, без да е инструктиран. А гората изисква грижа и трябва да се сече по правилен начин и отпадъците да се отделят по правилен и здравословен за гората начин.  Това изисква компетентно лице да извършва тези дейности.

По време на разискванията в комисия Даниел Петров от „Възраждане“ се противопостави на законопроекта и с помощта на цялата парламентарна група той беше отхвърлен в пленарна зала около полунощ вчера.

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!