„Възраждане“ пита за преговорите с Европейската комисия на Плана за възстановяване и устойчивост 

„Възраждане“ пита за преговорите с Европейската комисия на Плана за възстановяване и устойчивост 

Парламентарната група на “Възраждане” иска съвместно изслушване на двамата ресорни министри, отговорни за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в петък. Причината е липсата на публична информация по отношение на това как се движат преговорите с Европейската комисия (ЕК). 

Ресорните министри трябваше до 31 март 2023 г. да направят предложение за изменение на ПВУ и да постигнат съгласие и предварителна положителна оценка от ЕК по отношение отпадане на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40 % до края на 2025 г., вземайки изходните нива от 2019 г., като се осигури работата на централите на въглища до 2038 г.

Основният въпрос е дали служебният министър Росен Христов е защитил българския национален интерес и по-конкретно взетото с пълно мнозинство решение на Народното събрание за запазване на въглищните мощности в Маришкия басейн, чрез предоговаряне на ПВУ. 

През последните месеци министър Христов е инициирал редица мероприятия, на които открито поставя темата за изграждане на поне 4 гигавата фотоволтаични мощности на терени на Мини Марица-изток. Според експерти подобно начинание крие огромни рискове за околната среда и е крайно съмнително как частни инвеститори могат да извършат безопасно сложния процес по рекултивация на земите. 

От „Възраждане“ питат дали действията на служебния кабинет поставят на карта не само десетки хиляди работни места в Старозагорски регион, но и енергийната независимост на България като цяло.

Искането за изслушване е изготвено от Искра Михайлова и Даниел Проданов – народни представители от Старозагорски регион и внесено от цялата парламентарна група на „Възраждане“.

Актуално

Петър Петров и министърът на МОСВ с поредна проверка за незаконни сметища в монтанско

Костадин Костадинов: Важните за  България решения да се взимат  от 50 Народно събрание

Костадин Костадинов: „Възраждане“ скоро ще управлява и ще освободим Кърджали от мафията

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!