„Възраждане“ пита главния архитект кой е проектант на небостъргача в „Аспарухово“

Оказва се, че още в първите дни новият главен архитект на Варна не си губи времето, а бързо е започнал да подписва ПУП-ове за разрешение на строеж на небостъргачи във Варна.  От статии в медиите и реклама по радиото разбрахме, че в „Аспарухово“ предстои да бъде изграден един от най-мащабните проекти ново строителство в град Варна! Той ще е разположен върху парцел с внушителна площ от близо 12 000 кв.м в квартал „Аспарухово“. От представената визуализация на проекта се вижда 20-етажна сграда. Забележете, обаче, и нещо много важно! Преди няколко седмици в общината е приет ПУП, който допуска изграждането на може би най-високата сграда във Варна до момента.

По наша проверка бъдещата мегасграда ще бъде разположена в двора на бившата гимназия по текстил и моден дизайн „Мара Тасева“ в кв. „Аспарухово“.  Тя е предоставена в края на 2016 година на община Варна  от министерството на образованието с мотиви, че местната власт иска да го превърне в младежки център за творчество и иновации и така да подпомогне действията си във връзка с определянето на града за Европейска младежка столица през 2017 г. Сградата на училището или каквато и да е била нова сграда, която евентуално ще бъде изградена от общината, ще бъде засенчена от южна посока от новата сграда, която ще бъде в непосредствена близост.

Защо се допуска презастрояване на квартал „Аспарухово“? Някой правил ли е анализ дали има необходимост от подобни високи сгради с разгъната застроена площ от 60 000 кв.м.?

За социалния ефект какво да кажем? При положение, че Варна ще се разраства на юг, точно в посока „Аспарухово“, „Галата“, „Боровец“, къде ще се учат децата на всички настоящи и бъдещи жители на този район? Къде ще ходят на детски ясли, детски градини и училища? В „Аспарухово“ има една ясла, което означава, че местата ще бъдат крайно ограничени. Хората ще бъдат изправени пред невъзможността да записват децата си в ясла, градина и училище, а алтернативата да ходят всеки ден до центъра на морската столица не са много примамливи, особено с мост, който има нужда от ремонт. Това означава недостиг на паркоместа, на спокойни кътове за игра и отдих. Искат ли жителите на „Аспарухово“ да се превърнат в бетонна джунгла, в която децата и хората дишат прах и мръсотия, вместо чист въздух?

И тук идва другият важен въпрос: Какво се случва е идеята на общината за изграждане на младежки център за творчество и иновации? Отпаднала ли е тази необходимост или общината вече не се интересува от младежта и иновациите? Явно за местната администрация е по-важно да одобрява бързо ПУП-ове на небостъргачи, които да се продават за 2000 евро квадратния метър, вместо да се вложи ресурс в развитието на младежите и техния потенциал.

Варна вече е градът на блоковете, зеленината отстъпи пред бетона, който с бързи темпове поглъща града. И накрая, но не на последно място: Вярна ли е информацията, че настоящият главен архитект е проектант на тази нова сграда и ако е така, следват още нови въпроси: Как точно той ще одобри този проект и дали затова не беше уволнен бившият главен архитект на община Варна?

Актуално

Европейски лидери пристигат в столицата по покана на „Възраждане“

По покана на „Възраждане“ в София пристигат лидери на европейски партии

Костадинов и Стоянов от „Възраждане“ се срещнаха с Никола Дюпон-Енян

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!