„Възраждане“ пита главния архитект кой е проектант на небостъргача в „Аспарухово“

„Възраждане“ пита главния архитект кой е проектант на небостъргача в „Аспарухово“

Оказва се, че още в първите дни новият главен архитект на Варна не си губи времето, а бързо е започнал да подписва ПУП-ове за разрешение на строеж на небостъргачи във Варна.  От статии в медиите и реклама по радиото разбрахме, че в „Аспарухово“ предстои да бъде изграден един от най-мащабните проекти ново строителство в град Варна! Той ще е разположен върху парцел с внушителна площ от близо 12 000 кв.м в квартал „Аспарухово“. От представената визуализация на проекта се вижда 20-етажна сграда. Забележете, обаче, и нещо много важно! Преди няколко седмици в общината е приет ПУП, който допуска изграждането на може би най-високата сграда във Варна до момента.

По наша проверка бъдещата мегасграда ще бъде разположена в двора на бившата гимназия по текстил и моден дизайн „Мара Тасева“ в кв. „Аспарухово“.  Тя е предоставена в края на 2016 година на община Варна  от министерството на образованието с мотиви, че местната власт иска да го превърне в младежки център за творчество и иновации и така да подпомогне действията си във връзка с определянето на града за Европейска младежка столица през 2017 г. Сградата на училището или каквато и да е била нова сграда, която евентуално ще бъде изградена от общината, ще бъде засенчена от южна посока от новата сграда, която ще бъде в непосредствена близост.

Защо се допуска презастрояване на квартал „Аспарухово“? Някой правил ли е анализ дали има необходимост от подобни високи сгради с разгъната застроена площ от 60 000 кв.м.?

За социалния ефект какво да кажем? При положение, че Варна ще се разраства на юг, точно в посока „Аспарухово“, „Галата“, „Боровец“, къде ще се учат децата на всички настоящи и бъдещи жители на този район? Къде ще ходят на детски ясли, детски градини и училища? В „Аспарухово“ има една ясла, което означава, че местата ще бъдат крайно ограничени. Хората ще бъдат изправени пред невъзможността да записват децата си в ясла, градина и училище, а алтернативата да ходят всеки ден до центъра на морската столица не са много примамливи, особено с мост, който има нужда от ремонт. Това означава недостиг на паркоместа, на спокойни кътове за игра и отдих. Искат ли жителите на „Аспарухово“ да се превърнат в бетонна джунгла, в която децата и хората дишат прах и мръсотия, вместо чист въздух?

И тук идва другият важен въпрос: Какво се случва е идеята на общината за изграждане на младежки център за творчество и иновации? Отпаднала ли е тази необходимост или общината вече не се интересува от младежта и иновациите? Явно за местната администрация е по-важно да одобрява бързо ПУП-ове на небостъргачи, които да се продават за 2000 евро квадратния метър, вместо да се вложи ресурс в развитието на младежите и техния потенциал.

Варна вече е градът на блоковете, зеленината отстъпи пред бетона, който с бързи темпове поглъща града. И накрая, но не на последно място: Вярна ли е информацията, че настоящият главен архитект е проектант на тази нова сграда и ако е така, следват още нови въпроси: Как точно той ще одобри този проект и дали затова не беше уволнен бившият главен архитект на община Варна?

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!