Възраждане откри предизборната си кампания в Добрич

Възраждане откри предизборната си кампания в Добрич

“Няма как да развием Добрич и съседните общини с всички населени места в тях по единично. Ние сме длъжни да работим заедно и да съставим обща стратегия, по която да се водим. Само така ще успеем да върнем Добричка област на картата на България като водещ регион.”

това заяви при откриването на кампанията си в Огледална зала „Нели Божкова“ на 30 септември кандидатът за кмет на Добрич от Възраждане инж. Георги Джендов.

 

 Думите му бяха насочени към присъстващите на откриването кандидати за кметове от Възраждане на четири от общините в областта – Искрен Събев за община Добричка, Калинка Василева за Генерал Тошево, Марин Попов за Балчик и Елена Соленкова за Шабла. 

Добрич е град на културата и ние трябва да се борим той да остане такъв, заяви инж. Георги Джендов след края на изпълненията на гостите от Представителна детска танцова студия „Добруджа“ и камерния оркестър към Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“. 

 

По време на среща с изпълнителите и танцьорите, те са споделили, че в съставите няма приемственост. Ситуацията е такава, че в момента има изпълнители и танцьори на пенсионна възраст, но няма кой да ги замести. 

Причините за това са много, но основната сред тях е демографският срив, който се наблюдава на територията на Община град Добрич. Преди десетина години в добричката болница годишно се раждаха около 1200 деца, а сега са малко над 600.

Ние губим нашата жизнена енергия и няма как да развиваме общината, ако не положим усилия да задържим младите хора”, посочи още кандидатът за кмет на Добрич от Възраждане.  

 

“Демографията е функция от всички останали компоненти на средата, в която живеем – икономика, образование, транспорт, здравеопазване, инфраструктура, социални дейности и спорт. За да обърнем негативната демографска тенденция е необходимо да работим целеустремено във всички сфери. Наложително е да се помисли за данъчни облекчения за младите семейства при сключване на брак и насърчаване на раждаемостта. Разбира се, те трябва да бъдат обвързани с определени критерии, като образователен ценз и трудов стаж. Само така помощта ще бъде насочена към тези, които я заслужават.”

 

Инж. Георги Джендов даде негативен пример и със затворените спортни площадки в добричките училищата. Те или са заключени или охранявани и свободният достъп на децата до тях е ограничен. Община Добрич разполага с необходимата спортно-образователна инфраструктура, която обаче не е достъпна за подрастващите през почивните дни и ваканциите.    

Кандидатът за кмет от Възраждане засегна и продължаващата неяснота около разкриването на Медицински колеж в Добрич. Документално всичко е подготвено за отварянето на учебното заведение, но това не се случва заради местната власт, която не предоставя сграда. И това продължава близо една година. В същото време в добричката болница работят много здравни специалисти на пенсионна възраст. Ситуацията е такава, че ние имаме възможност да разкрием висше здравно училище, което ще спомогне за решаване на проблема с медицинските кадри, но не го правим. 

 

“Идеята за разкриване на индустриален парк в Добрич е много добра, но изпълнението не е на ниво” коментира още инж. Георги Джендов. 

Община Добрич е предвидила този парк да бъде разположен на територията на бившата Добруджанска механизирана бригада. Тя обаче е с площ от 400 дка, а консултантите по проекта са на мнение, че е необходимо теренът да бъде поне 1000 дка. Георги Джендов даде пример и с индустриалния парк в град Шумен, който е разположен на площ от близо 5000 дка. 

Община Добрич трябва да води и умерена финансова политика. Голяма част от дейностите, които се случват тук са възможни благодарение на средствата получени от тегленето на кредити. Това са финансови инструменти, които утежняват ситуация в общината. Необходимо е да се обърнем към държавата за отпускане на необходимите средства, които липсват за нашия град през изминалите десетина години.  

Инж. Георги Джендов разкри и порочната практика в Общински съвет – Добрич където се гласува фиктивно, а съветниците само вдигат ръка, но не  задават въпроси по точките, които се разглеждат.  

 

При откриването на кампанията бяха посочени и част от най-наболелите проблеми за община Добричка. Кандидатът й за кмет от Възраждане Искрен Събев заяви, че според статистическите данни се очаква населението на общината да намалее с още 1000 жители до 2027 г. В общината има 67 населени места, като само 27 от тях имат кметове. Всички останали са с кметски наместници, тъй като жителите им са под 100 души. И когато махнем 1000 човека, каквато е статистическата прогноза, то само след няколко години десет села в общината ще останат празни, посочи Искрен Събев. 

При откриването на кампанията бе представена и листата с кандидати за общински съветници за град Добрич. Тя е съставена от 22-ма души, чиято средна възраст е 44, 6 г. и това я прави най-младата листа.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!