„Възраждане“ иска  незабавно оставката на кмета на Варна 

„Възраждане“ иска  незабавно оставката на кмета на Варна 

Преди часове общинските съветници от групата на „Възраждане“ в Общински съвет Варна посетиха мястото на спуканата тръба. Материалните щети, нанесени в резултат на аварията, са големи, но по-важното е, че този път няма жертви. 

 

„Намираме се в кв. „Бриз“, където вчера голяма ВиК авария отнесе цяла една улица – за щастие щетите са само материални и никой не пострада. Този път.“ се казва  във видео, което се излъчва в страницата на „Възраждане“ в социалната мрежа Фейсбук –

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1395988441201214

 

Според общинските съветници на „Възраждане“ историята има лошия навик да се повтаря и този инцидент го доказва. Точно на това място, за период от 10 години, вече четвърти път става подобна авария, която би могла да доведе до риск за живота и здравето на хората, на тези които пътуват с автомобилите си или с градския транспорт. 

 

На същото място – през месец юли 2012 година е имало подобна авария и за малко не се е стигнало до жертви на пътници в градския транспорт. В началото и в края на 2017 година отново са станали аварии именно на този водопровод в същия участък. 

 

В последната авария от вчера тонове земна маса затвориха булевард „Левски“ и подлеза. За щастие на място по това време не е имало хора! 

По  информация, достигнала до „Възраждане“,  точно на това място е връзката на два вида тръби с диаметър ф 800 от магистралния водопровод, стигащ до Златни пясъци. Говорим за  метална тръба и стъклопласт. 

Поради експерименталното влагане на материала стъклопласт от предното ръководство на ВиК Варна, при по-сериозен хидравличен удар се стига и до авария. Стъклопластът е крехък материал и най-малкото движение (размърдване) на земните пластове оказва влияние. В този район има високи подпочвени води, които също допринасят за движението на пластовете. Освен това знаете, че във Варна има много сериозни свлачищни зони. Преди години част от този райони е бил със забрана за застрояване именно  поради свлачищни процеси. Всичко това оказва влияние за предизвикването на поредната авария. Вследствие пък на преовлажняването на терена от големите количества изтекли води, може да се стигне до допълнително свличане на ската около стълбите, което да повлече някои от сградите в района или да доведе до тяхното напукване. 

 

„Очакваме специалистите да проучат района на аварията и да предприемат мерки, за да се предотврати трагедия, защото  за варненци най-важното е кой носи вина за този потоп! В продължение на 10 години градът е управляван безобразно. От най-красив град за живеене се превърна в град, в който е опасно да се движиш, за да не се удавиш, да  те затрупа насип или да падне таван на подлез на главата ти. За всичко това вина носи кметът на Варна и ние настояваме незабавно да си подаде оставката Най-голяма вина за авариите има кметът на община Варна, който в продължение на 10 години не се е заинтересувал от това този проблем да бъде отстранен завинаги. Много добре знаем добрите му взаимоотношения с предишното ръководство на ВиК Варна и за нас не е изненада, че такива аварии се повтарят през няколко години. Недопустимо е третият по големина град в страната, Морската столица на България, да бъде управлявана по този начин. Ние от „Възраждане“ искаме оставката на кмета на общината, докато не е станало прекалено късно и неговото бездействие  не е довело до следващата авария, която би могла да вземе и жертви! .“, категорични са общинските съветници от групата на „Възраждане“ в Общински съвет Варна.

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!