„Възраждане“: Излъга ли българското правителство Европейската комисия за „Мини Марица-изток“?

„Възраждане“: Излъга ли българското правителство Европейската комисия за „Мини Марица-изток“?

„От „Възраждане“ настоявахме в Комисия за контрол върху изразходването на средствата от еврофондовете да има представител от старозагорския регион, тъй като в нея тепърва ще бъдат разглеждани финансовите средства, свързани с териториалните планове за справедлив преход.“, каза народният представител Искра Михайлова на пресконференция. Изказването ѝ бе по повод, че старозагорският депутат Даниел Проданов ще представлява политическата организация в сформираната преди няколко месеца, но все още с недокрай попълнен състав, въпросна парламентарна Комисия.

„Още на първото заседание на Комисията имаше изслушване на министъра на енергетиката Румен Радев по повод на териториалните планове на трите засегнати области, сред които и област Стара Загора. Единствените, които коментирахме по същество засегнатите региони, бяхме ние от „Възраждане“. Поставихме и изключително актуален въпрос, който не е коментиран досега публично – нито в медиите, нито в публичното пространство през Министерския съвет, нито в Народното събрание.“, допълни Искра Михайлова.

Даниел Проданов, който също присъстваше на пресконференцията, разясни, че в последния вариант на Териториалния план за справедлив преход в област Стара Загора има няколко анекса, одобрени от Еврокомисията. “Възраждане” чрез Проданов са засегнали въпроса за Анекс 3, публикуван изцяло на английски език като нон-пейпър (non-paper) текст (текст без авторство, предназначен да предизвика дискусия и да сондира мнения и оценки). 4400 декара терени на “Мини Марица-изток” ЕАД, които вече са минали през процеса на добив на въглища, според концесионния договор би трябвало да бъдат рекултивирани чрез залесяване или да бъдат оставени за земеделие. В Анекс 3 обаче е записано, че духът на Териториалните планове предполага, че тези земи трябва да са за индустриални дейности, което предполага да бъде сменено тяхното предназначение. Как ще стане това обаче не е ясно, тъй като през юли 2023 г. Народното събрание прие по предложение на „Възраждане“ решение, с което не могат да бъдат сключвани никакви сделки за продажба на терени на Мините. Особено такива, които касаят предстоящо производство на електроенергия от възобновяеми източници. Освен това в решението на Народното събрание е записано едно изключение: ако става дума само и единствено за земеделски дейности, е възможно ММИ ЕАД да отдава терени. По този начин се създава противоречие между два официални документа – този с по-голяма тежест (решението на НС), и Териториалния план за справедлив преход за област Стара Загора, издаден от Министерството на енергетиката.

“Става дума вероятно за едно огромно заблуждение на Европейската комисия. На изслушването министър Радев и заместниците му не отговориха конкретно как си обясняват това противоречие. Народното събрание е решило, че на тези терени не могат да се слагат соларни панели, но според ТПСП обратно на това, което е решил парламентът, на тях могат да се извършват различни индустриални дейности, като интересите са свързани най-вече с производството на електроенергия от ВЕИ.”, каза Даниел Проданов.

Искра Михайлова допълни, че министърът на енергетиката и заместникът му са признали, че “вероятно е трябвало да споменат” в документите, които са изпращани към Европейската комисия, че има такова действащо решение на Народното събрание и че това вероятно ще възникне като проблем в едни последващи разговори.

“Другото, което те споменаха, и което е фиксирано във видеозаписа от парламентарната комисия, е че “ние в крайна сметка трябваше да вземем парите. Ние отдавна предупреждаваме, че правителството и в частност Министерството на енергетиката, поне при последните трима министри, основно говорят за парите, които трябва да бъдат усвоени, но не и за решенията за комплекс “Марица-изток”, които търсим и ние от „Възраждане“, и работещите в комплекса, и цялата Старозагорска област, която ще бъде засегната от освободените работни места.”, каза още Искра Михайлова.

Според нея във въпросния Анекс 3 има и още едно противоречие, което е по отношение на вида на рекултивацията на терените в Мините, която ще се извършва.

„От една страна, у нас има действаща Наредба 26 на МС, която коментира начина, по който трябва да бъдат рекултивирани земите. В чл.1, ал.2 е записано, че с рекултивацията се възстановява годността на земята за земеделско или горско-стопанско ползване. Но във втория абзац от Анекс 3, противоречащ на тази наредба, се казва: “Във философията на Териториалния план не може да бъдат използвани терените за горско и земеделско стопанство, а те трябва задължително да бъдат използвани за индустриални цели”. Как ще бъдат уредени тези противоречия – от една страна, с решението на Народното събрание, от друга – с Наредба 26 на Министерския съвет?“, отправи въпрос народният представител от „Възраждане“ Искра Михайлова.

Михайлова засегна въпроса и за Анекс 4, който касае “картографирането” на уменията на работещите в комплекс “Марица-изток”. А те са 15 хиляди общо в трите засегнати области, като Старозагорска област е най-голямата сред тях. Косвено засегнати от прехода са 30 хиляди души, членове на семействата на работещите в Мините и в свързаните индустрии, е записано в Анекс 4.

“Всички знаем обаче, че само в Старозагорска област засегнатите лица са доста повече от 30 хиляди. В Анекс 4 не се описва какъв е критерият за подбор, по какъв начин ще бъдат избирани въпросните 30 хиляди лица, за да бъдат точно те картографирани и точно на тях да бъде търсена работа. От друга страна, в Анекс 4 по-скоро се пораждат основни въпроси, отколкото се дават някакви отговори. Ще се картографират умения какво могат и какво не могат тези хора, както и какви искат да станат – а в същото време ние не знаем какво ще отварят тук на територията на Старозагорска област. Няма нито едно едно предприятие, за което да сме сигурни, че ще бъде открито и ще осигури работни места. Не е ясно умения за какво ще бъдат картографирани. Това поражда съмнение у нас, че много фирми се канят да усвоят парите за това проучване. При това няма сигурност, че то ще доведе до някакви реални резултати. Тоест, че тези хора няма да останат на улицата, защото министър Радев не е могъл да поеме като ангажимент в Енергийната комисия миналата седмица, както и на браншовия съвет вчера, че до края на 2024 г. няма да има съкращения.”

На пресконференцията се изказа и общинският съветник от “Възраждане” в Стара Загора Тодор Делчев , който работи в ТЕЦ “Марица-изток 2″. Той смята, че за него заявеното “картографиране на уменията” в Анекс 4 е чисто бутафорно действие с цел усвояване на огромни европейски средства за напълно излишна дейност.

“Всеки в комплекса е назначен на определена длъжност, съответно има и длъжностна характеристика за нея, с изброени всички негови отговорности и задължения. Ако наистина ще се прави такъв тип картографиране, много по-лесно би било да се съберат длъжностните характеристики. Така ще се получи обща картина за това, какви служители, с какви умения и компетенции са налични.“, предложи Тодор Делчев.

Общинският съветник от “Възраждане” Галин Динев пък припомни, че на последното редовно заседание на ОбС е приета декларация за състоянието на комплекс “Марица-изток”, която е гласувана само с един глас против. Той е останал обаче с впечатлението, че след като на председателския съвет за обсъждането на декларацията са дошли водачите само на 4-5 от общо 11-те групи, на въпроса е било погледнато формално и с недостатъчна заинтересованост.

Документи на сайта на Министерството на неретиката: – https://www.me.government.bg/themes/odobren-ot-evropeiskata-komisiya-teritorialen-plan-za-spravedliv-prehod-na-oblast-stara-zagora-2495-1642.html

Видео от пресконференцията тук: https://www.facebook.com/vazrazhdane.starazagora/videos/1606033896866825

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!