Възраждане: За вноса от Украйна да се наложат спешни антидъмпингови мерки 

Възраждане: За вноса от Украйна да се наложат спешни антидъмпингови мерки 

„Възраждане“ предлага държавата  да предприеме спешни антидъмпингови мерки, които политическата организация ще подкрепи, включително и в законодателна рамка.

За всички количества храни, попадащи в решението на Европейската комисия и внасяни от Украйна, трябва да бъде налагана такса, която да бъде в такъв размер, допринасящ достигането на крайната пазарна стойност на същите тези храни, близка до крайната такава на българското производство.
В случай, че количеството продукция, внесено от търговец, бъде изнесено за друга страна, т.е. преминаващо транзитно, таксата да бъде възстановявана на търговеца, ако обаче количествата продукция останат в страната, събраните такси да бъдат разпределяни под формата на компенсации за засегнатите страни, изпадащи в невъзможност за реализация на собствената си продукция. 

Така формулирана тази мяка ще избегне санкциите, които бихме претърпели от постоянната забрана за внос, като трябва да се има предвид и че внасяме суровини, от които страната ни се нуждае, като дървен материал, пелети, стомана и др., и не е необходимо търговските ни отношения да бъдат изостряни.
Предвид факта, че има информация за стотици новорегистрирани дружества, собственост на украински търговци с български лица за представители, подготвящи огромен внос на храни от Украйна, който няма да допринесе за приходи в хазната, тази  мярка ще анулира всички възможности за дъмпинг и други подобни практики, които допринасят  неравностойната пазарна позиция на родните ни производители.

Внос на храни и суровини от Украйна винаги е имало и винаги ще има, но  върху този внос трябва да има адекватен митнически контрол.
Преди два дни Министерски съвет взе решение да ограничи временно вноса на храни от Украйна и ние подкрепяме това решение.

Според законодателството, ако решението не е временно, каквото не бива да бъде, и удължим временната забрана за внос, бихме претърпяли санкции от страна на нашите „партньори“.
Европейската комисия е приела законодателство,  което за пореден път е в ущърб на нашата икономика, към което като държава-членка сме длъжни да се придържаме, а именно, на стоките, които преминават през нашата граница безмитно, да бъде осигурен солидарен, транзитен коридор.

Това обаче дава възможност част от тези стоки да останат на наша територия и оказва негативно влияние на нашия пазар, както и води до невъзможност за реализация на същите продукти родно производство, заради неконкурентната им цена, предвид по-високата производствена себестойност тук в България. Поради това предлаганата от нас мярка е решение на проблемите, които се създават от следваното от евроатлантическите партии в парламента решение на Европейската комисия. 

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!