„Възраждане“ е против увеличението на такса „смет“

„Възраждане“ е против увеличението на такса „смет“

Против готвеното увеличение на такса „смет“ с 30% се обявиха общинските съветници от „Възраждане“. Предложението на Община Бургас е тя да се завиши от следващата година, а заложената план-сметка по дейностите за сметосъбиране, сметоизвозване, депониране и др. е заложена с над 4.5 милиона лева повече.
На пресконференция Виктория Върбанова, Мариян Иванов и Тодор Ангелов посочиха, че за 2024 г. се планират разходи в размер на над 33 700 000 лв.
„Това е увеличение с близо 16%. И това идва на фона на влошеното качество на услугата през миналото лято. Всеки ден имаше публикувани снимки на преливащи от отпадъци контейнери, на локални сметища около самите контейнери. И към момента, в отчета за изпълнението на сегашната план сметка са заложени с най-голям процент на изпълнение дейности, на които трудно се проследява тяхното изпълнение – почти 93% на механизирано метене, почти 90% на ръчно метене“, посочиха съветниците на „Възраждане“.
Залага се увеличен размер на обема работа, коментираха те и добавиха, че перото за почистване с пароструйка, което включва и отлепване на дъвки, скача с 200 000 лв.
Заради това увеличение, кметът Димитър Николов планира повишаване на такса „смет“ с 30%.
“Така ще пострадат коректните платци на общината, особено във време, когато разходите на домакинствата изпреварват в пъти доходите и водят до обедняване на хората“, посочиха съветниците от „Възраждане“.
Те призовават общината да намери буфери и да не утежнява допълнително гражданите си, особено след като през 2025 г. такса „смет“ вече трябва да се изчислява по нов механизъм. Средства за това могат да се намерят чрез по-голяма събираемост – само за изминалите 4 години има несъбрани близо 22 милиона лева по това перо.
„Дори ¼ от тези средства да бъдат платени, няма да има нужда от повишаването на таксата за коректните данъкоплатци“, категорични са от „Възраждане“.
Това няма да е единствената такса, която Община Бургас планира да увеличи. „Синята зона“ също се предлага да се завиши с 30%, вдигат се и редица такси за летни занимални, туристически обекти и спортни съоръжения.
Съветниците от “Възраждане” – Бургас са против този финансов удар върху гражданите и няма да го подкрепят по време на гласуването на следващата сесия на общинския съвет.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!