„Възраждане“ е против увеличението на такса „смет“

„Възраждане“ е против увеличението на такса „смет“

Против готвеното увеличение на такса „смет“ с 30% се обявиха общинските съветници от „Възраждане“. Предложението на Община Бургас е тя да се завиши от следващата година, а заложената план-сметка по дейностите за сметосъбиране, сметоизвозване, депониране и др. е заложена с над 4.5 милиона лева повече.
На пресконференция Виктория Върбанова, Мариян Иванов и Тодор Ангелов посочиха, че за 2024 г. се планират разходи в размер на над 33 700 000 лв.
„Това е увеличение с близо 16%. И това идва на фона на влошеното качество на услугата през миналото лято. Всеки ден имаше публикувани снимки на преливащи от отпадъци контейнери, на локални сметища около самите контейнери. И към момента, в отчета за изпълнението на сегашната план сметка са заложени с най-голям процент на изпълнение дейности, на които трудно се проследява тяхното изпълнение – почти 93% на механизирано метене, почти 90% на ръчно метене“, посочиха съветниците на „Възраждане“.
Залага се увеличен размер на обема работа, коментираха те и добавиха, че перото за почистване с пароструйка, което включва и отлепване на дъвки, скача с 200 000 лв.
Заради това увеличение, кметът Димитър Николов планира повишаване на такса „смет“ с 30%.
“Така ще пострадат коректните платци на общината, особено във време, когато разходите на домакинствата изпреварват в пъти доходите и водят до обедняване на хората“, посочиха съветниците от „Възраждане“.
Те призовават общината да намери буфери и да не утежнява допълнително гражданите си, особено след като през 2025 г. такса „смет“ вече трябва да се изчислява по нов механизъм. Средства за това могат да се намерят чрез по-голяма събираемост – само за изминалите 4 години има несъбрани близо 22 милиона лева по това перо.
„Дори ¼ от тези средства да бъдат платени, няма да има нужда от повишаването на таксата за коректните данъкоплатци“, категорични са от „Възраждане“.
Това няма да е единствената такса, която Община Бургас планира да увеличи. „Синята зона“ също се предлага да се завиши с 30%, вдигат се и редица такси за летни занимални, туристически обекти и спортни съоръжения.
Съветниците от “Възраждане” – Бургас са против този финансов удар върху гражданите и няма да го подкрепят по време на гласуването на следващата сесия на общинския съвет.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!