“Възраждане” : Гаврата с българския национален идеал и паметта на борците за свободна България продължава 

“Възраждане” : Гаврата с българския национален идеал и паметта на борците за свободна България продължава 

На вчерашното заседание на Народното събрание и проведения Парламентарен контрол, народните представители от “Възраждане”, Ангел Георгиев и Веселин Вешев зададоха въпрос на действащия министър на външните работи и Вицепремиер, във връзка с къщата, в която е живял именитият български борец за свобода, национален герой и революционер – Стефан Караджа.

“Стефан Караджа е български национален герой и революционер, роден е през 1840 година в село Ичме, което днес носи неговото име – Стефан Караджово. През 1854 година, семейството му се премества в град Тулча, там Стефан учи при Енчо Кузманов, който покрай уроците по български език, вдъхва в душата му любов към поробеното Отечество. Къщата, в която е живял Караджата се намираше в центъра на град Тулча.  През 2007 година от българското посолство в Румъния, монтират на нея паметна плоча, която по-късно е премахната. През 2019 година, в интервю Костадин Костадинов алармира, че тъй като от две години къщата е оставена без собственик, нейните наследници са я обявили за продан и съществува риск, къщата да бъде закупена от някой местен инвеститор и да бъде съборена. Костадин Костадинов предлага държавата да закупи къщата и да я превърне в български културен център, но тази инициатива не е припозната от българските власти. През 2023 година, къщата, която е просъществувала 160 години е закупена от местен жител и е разрушена” посочи Веселин Вешев от “Възраждане”.

В тази връзка са въпросите на народните представители на “Възраждане” към министъра на външните работи – Кой е отговорен за нехайството от българска страна, което води до разрухата на тази уникална за историята ни сграда, както и какви наказания ще бъдат наложени на служителите, които не са си свършили работата?

Министърът на външните работи отговори, че въпросът на народните представители от “Възраждане” – Ангел Георгиев и Веселин Вешев засяга важната тема за запазването на българското културно и историческо наследство зад граница и на територията на съседни на България държави има редица места и обекти, свързани с дейността на българските възрожденски деятели и едно от  тях е къщата в град Тулча. Вицепремиерът призна и, че новият собственик на имота изгражда нова къща, като напълно променя архитектурния ѝ облик и настоящият ѝ вид не предполага достойно присъствие на паметната плоча, а къщата никога не е имала статут на паметник на културата и поставянето на паметна плоча, не променя частния характер на имота. Като заключение стана ясно, че Министерството на външните работи не разполага с финансова или юридическа възможност за закупуване или поддържане на такива имоти.

Народният представител от “Възраждане”, Ангел Георгиев репликира министъра, като посочи, за пореден път, колективната безотговорност, по отношение на съхраняването на българското историческо наследство зад граница.

“Министерски съвет можеше да отпусне средства, ставаше въпрос за 30 000 евро, колкото струваше тази къща, която загубихме безвъзвратно, окончателно и завинаги. Преди няколко седмици, пък, бяха отказано 20 000 лева за КИЦ Босилеград. На всички е ясно, че българската държава разполага с тези суми, очевидно тук проблемът е на колективната безотговорност и на това, че не се цени българското културно-историческо наследство. Трябва да има индивидуална отговорност, за това, че се стигна до този срамен момент – ние да загубим къщата на един именит български революционер от бездействие и нехайство”, категоричен беше Георгиев.

Той допълни, че е време за ново отговорно държавническо поведение, по отношение на запазването на българското културно-историческо наследство и за понасяне на отговорност от длъжностните лица, позволяващи продължаващата гавра с българската историческа памет, национално достойнство и идеалът, завещан ни от непрежалимите български революционери и родолюбци като Стефан Караджа.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!