“Възраждане”, внесе предложение в Общински съвет да има денонощна аптека в Монтана 

“Възраждане”, внесе предложение в Общински съвет да има денонощна аптека в Монтана 

В рамките на община Монтана, до настоящия момент, няма работеща денонощна аптека, този проблем продължава повече от 10 години. Град Монтана е един от тринадесет областни града в цяла България, в които няма такава.

“Смятаме, че това е голям проблем за нашата Община, тъй като, ако на някой от жителите или гостите на града и Общината му се наложи, след 20:00 часа, да прибегне до услугите на аптека, най-близката такава е на 35 километра разстояние в град Враца – нещо, което създава затруднения, поради различни обстоятелства – липса на превоз до там или невъзможност да се пътува, поради влошено здравословно състояние.

Тъй като държавата не е регулирала тази важна за хората, услуга е оставено на частниците, сами да определят кога и как да работят”, коментира общинският съветник от “Възраждане”, Александър Димитров.

В отговор на въпрос от народния представител Петър Петров към служебния министър на здравеопазването, през юни 2022 година, е посочено, че може да бъде въведено публично-частно партньорство и предоставяне на фармацевтична услуга в населени места със затруднен достъп до лекарства, като това би могло да се осъществи чрез договаряне на процедури за съвместна дейност между Общините и аптеките.

Една от основните причини за емиграция, извън община Монтана е, именно, липсата на адекватно здравеопазване, а липсата на денонощно аптеки е част от това некачествено здравеопазване.

“Всички жители на община Монтана заслужават да имат денонощна аптека. Затова смятаме, че Община Монтана трябва да изпълни своята социална функция и да осигури на гражданите възможност за достъп до лекарства през цялото денонощие”, заяви Александър Димитров  общински съветник от “Възраждане”.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!