“Възраждане”, внесе предложение в Общински съвет да има денонощна аптека в Монтана 

“Възраждане”, внесе предложение в Общински съвет да има денонощна аптека в Монтана 

В рамките на община Монтана, до настоящия момент, няма работеща денонощна аптека, този проблем продължава повече от 10 години. Град Монтана е един от тринадесет областни града в цяла България, в които няма такава.

“Смятаме, че това е голям проблем за нашата Община, тъй като, ако на някой от жителите или гостите на града и Общината му се наложи, след 20:00 часа, да прибегне до услугите на аптека, най-близката такава е на 35 километра разстояние в град Враца – нещо, което създава затруднения, поради различни обстоятелства – липса на превоз до там или невъзможност да се пътува, поради влошено здравословно състояние.

Тъй като държавата не е регулирала тази важна за хората, услуга е оставено на частниците, сами да определят кога и как да работят”, коментира общинският съветник от “Възраждане”, Александър Димитров.

В отговор на въпрос от народния представител Петър Петров към служебния министър на здравеопазването, през юни 2022 година, е посочено, че може да бъде въведено публично-частно партньорство и предоставяне на фармацевтична услуга в населени места със затруднен достъп до лекарства, като това би могло да се осъществи чрез договаряне на процедури за съвместна дейност между Общините и аптеките.

Една от основните причини за емиграция, извън община Монтана е, именно, липсата на адекватно здравеопазване, а липсата на денонощно аптеки е част от това некачествено здравеопазване.

“Всички жители на община Монтана заслужават да имат денонощна аптека. Затова смятаме, че Община Монтана трябва да изпълни своята социална функция и да осигури на гражданите възможност за достъп до лекарства през цялото денонощие”, заяви Александър Димитров  общински съветник от “Възраждане”.

Актуално

Николай Костадинов пита къде е бил кметът на Варна по време на пожарите

Костадин Костадинов: Няма значение кой е министър-председател, ако не зачита волята на българския народ

С промяна в Изборния кодекс на „Възраждане“ можем да спрем манипулирането на изборните резултати

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!