“Възраждане” – Видин : Има съмнения, че хиляди пият отровна вода

“Възраждане” – Видин : Има съмнения, че хиляди пият отровна вода

Народният представител Вера Димитрова и общинският съветник Валери Сираков от “Възраждане” дадоха пресконференция, във връзка със съмненията за вредна и канцерогенна вода, течаща от тръбопровод, свързващ четирите общини Белоградчик, Димово, Чупрене и Ружинци и непригодността ѝ за питейни нужди, за каквито се използва.

Вера Димитрова посочи, че за проблема са сигнализирали граждани, а тя в качеството си на народен представител, избран от 5-ти МИР Видин е направила среща с управителя на ВиК Видин, за да намери разрешение на казуса, както и е изискала информация от министъра на регионалното развитие и благоустройството. на Парламентарен контрол.
Като резултат от множеството проведени срещи и разговори Димитрова заяви, че решението на казуса е изграждането на нов тръбопровод, а проектът е на стойност около 20 милиона лева.

“Хората заслужават да пият прясна и чиста вода, но минавайки през етернитовите  тръби, има основателни притеснения да се счита, че тя става негодна, защото е много вероятно да се отделят токсични химични елементи. Спешната подмяна трябва да се приеме много сериозно – трябва да се изготвят проекти по европейски стандарт, но не бива да има забавяне. Проблемът с водата във Видин е доста голям – когато главният водопровод стигне до резервоарите, там също няма пречиствателни станции и водопроводите е вероятно да засмукват кал, което допълнително влошава качеството на питейната вода”, заяви народният представител от “Възраждане”, Вера Димитрова.

Загубите на вода и разходите по тръбопровода водят и до допълнително увеличение на цените на водата, а на въпроса, откъде ще дойде финансирането на проекта, от “Възраждане” посочиха възможността финансирането за изпълнението на проекта  да се заложи от Министерството на финансите в бюджета за следващата година, тъй като става въпрос за най-важното нещо – човешкото здраве.
“Тези канцерогенни вещества, ако попаднат във водата – биха могли да доведат  до ракови заболявания. Знаете, че в днешно време има бум на този тип заболявания и тези вещества се отлагат в тялото и после много трудно се изхвърлят от организма”, коментира още Димитрова.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!