“Възраждане” – Видин : Има съмнения, че хиляди пият отровна вода

“Възраждане” – Видин : Има съмнения, че хиляди пият отровна вода

Народният представител Вера Димитрова и общинският съветник Валери Сираков от “Възраждане” дадоха пресконференция, във връзка със съмненията за вредна и канцерогенна вода, течаща от тръбопровод, свързващ четирите общини Белоградчик, Димово, Чупрене и Ружинци и непригодността ѝ за питейни нужди, за каквито се използва.

Вера Димитрова посочи, че за проблема са сигнализирали граждани, а тя в качеството си на народен представител, избран от 5-ти МИР Видин е направила среща с управителя на ВиК Видин, за да намери разрешение на казуса, както и е изискала информация от министъра на регионалното развитие и благоустройството. на Парламентарен контрол.
Като резултат от множеството проведени срещи и разговори Димитрова заяви, че решението на казуса е изграждането на нов тръбопровод, а проектът е на стойност около 20 милиона лева.

“Хората заслужават да пият прясна и чиста вода, но минавайки през етернитовите  тръби, има основателни притеснения да се счита, че тя става негодна, защото е много вероятно да се отделят токсични химични елементи. Спешната подмяна трябва да се приеме много сериозно – трябва да се изготвят проекти по европейски стандарт, но не бива да има забавяне. Проблемът с водата във Видин е доста голям – когато главният водопровод стигне до резервоарите, там също няма пречиствателни станции и водопроводите е вероятно да засмукват кал, което допълнително влошава качеството на питейната вода”, заяви народният представител от “Възраждане”, Вера Димитрова.

Загубите на вода и разходите по тръбопровода водят и до допълнително увеличение на цените на водата, а на въпроса, откъде ще дойде финансирането на проекта, от “Възраждане” посочиха възможността финансирането за изпълнението на проекта  да се заложи от Министерството на финансите в бюджета за следващата година, тъй като става въпрос за най-важното нещо – човешкото здраве.
“Тези канцерогенни вещества, ако попаднат във водата – биха могли да доведат  до ракови заболявания. Знаете, че в днешно време има бум на този тип заболявания и тези вещества се отлагат в тялото и после много трудно се изхвърлят от организма”, коментира още Димитрова.

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!