Валери Сираков  от “Възраждане” – Видинската община е застрашена от екологични проблеми и обезлюдяване

Валери Сираков  от “Възраждане” – Видинската община е застрашена от екологични проблеми и обезлюдяване

Народният представител Валери Сираков – избран от  Видин направи анализ на проблемите на общината пред граждани, с които се срещна.

Той счита, че има реална опасност от социална неравнопоставеност и изключването на цели социални групи от обществения живот.

“Достъпът до здравеопазване е затруднен, а определените за общините средства за субсидии и капиталови разходи, често се разпределят по неясни формули.

Не се провеждат политики на икономическо и социално развитие, съобразени с конкретните потребности на региона. Задълбочава се катастрофалното изоставане на община Видин, за сметка на други общини в социално-икономически и демографски аспект.”, коментира Сираков.

Той посочва, че сред основните приоритети на “Възраждане” са справянето с нарастващото разслоение в обществото, увеличаващата се бедност, драстичното намаляване на раждаемостта и обезлюдяването на региона. Този проблем беше отчетливо дефиниран от д-р Костадин Костадинов, по време на Втория конгрес на “Възраждане”, проведен в град Видин преди три години. В изказването си, д-р Костадинов отбелязва, че това, което се случва във Видин, ще се случи в цялата държава, ако не се вземат спешни мерки.

“При последното преброяване, община Видин е намаляла с почти  20 000 души. Трябва да обърнем тази тенденция и да превърнем Видин в притегателен център за живот и успешна реализация на младите хора.” Сираков коментира и проблема с предоставяне на качествени комунални услуги, които са основополагащи за стандарта на живот.

“Водоснабдяването и отпадните води са почти изцяло в ръцете на държавните структури – ВиК операторите и Комисията за енергийно и водно регулиране, като цените на услугите не съответстват на качеството на питейната вода.

От изключителна важност е да се предприемат ефективни мерки и за подобряване на качеството на атмосферния въздух с адресиране на основните замърсители, както и въвеждане на извънредни мерки при достигане на алармено високи нива на замърсяване” допълва Сираков.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!