Българските земи

Западните Покрайнини, Добруджа са само част от изконните български земи.
  • Жизненоважно е активизирането и засилването на отношенията с българските малцинства и емигрантски общности, преди да сме станали малцинство в собствената си страна. Проактивният, интелигентен подход към тези общности трябва да бъде една от основните цели на националната ни политика. Държавата трябва да подпомага и да поеме активната защита на правата на българските общности в Сърбия, Турция, Гърция, Македония, Украйна, Молдова, Косово, Албания и Румъния Тя трябва да подпомага задоволяването на културните им нужди и да ги защитава от асимилация чрез откриване на нови землячески организации, читалища и училища в чужбина, които да поддържат българският дух; Обучение на децата на задграничните българи в български училища и университети. Издаване на вестници и списания за диаспората, осигуряване на български сателитен телевизионен сигнал и връзка с интернет;
  • Активна външна политика по реализиране на транспортните коридори, включително очертаните през 1991г. в Критската транспортна конференция европейски коридори 4, 7, 8, 9 и 10.  Реализиране на връзките с Македония, Румъния и Сърбия. Магистрала Букурещ – Гюргево – Русе – София, втори мост на Русе –Гюргево, жп линия Гюешево – Скопие, пътни връзки и нови гранични пунктове при Симитли – Пехчево, Струмяни – Берово, Ново корито – Салаш, Арда – Паранести, Рудозем – Ксанти.
  • Максимално възползване от свободата на движение на стоки и ресурси в рамките на ЕС. Отпор на опитите  на брюкселската администрация да внедрява безмислени регулации. Справяне с мигрантската криза чрез активна политика, координирана с Европейския съюз и в частност с Вишеградската четворка, особено за охраната на южната ни граница.
  • Сериозна роля трябва да изиграе предоставянето на българско гражданство на етническите българи В работата с българската диаспора трябва да се включат освен  МВнР, Агенцията за българите в чужбина, Агенцията за чуждестранни инвестиции, но и на ръководството на БПЦ и другите религиозни общности у нас. Както и посветени на каузата НПО. Те може да бъдат посредник при организираното преселение на етнически българи от диаспората в обезлюдени или обезлюдяващи се селища.

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!