Беновска пита Закриваме ли ТЕЦ-овете? Михайлова отговаря: “Възраждане” ще ги спаси!

Беновска пита Закриваме ли ТЕЦ-овете? Михайлова отговаря: “Възраждане” ще ги спаси!

Искра Михайлова, ПП „Възраждане“ – Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.11.2022 г.     …

Искра Михайлова в политиката

“Защо влязохте в политиката?” започна разговора Беновска.

Искра Михайлова отговори, че известно време е опитвала по друг начин да решава проблеми в обществото, но каквото и да се реши на дребно, то е с временен ефект, зависещ от управлението и по-глобалните решения зависят именно от политическия живот в държавата. Беновска отбеляза, че Михайлова е от партията, която е направила голям удар – удвоила е народните си представители. “Ще понесе ли вашата крехка физика, психиката ви май не е крехка, това натоварване?” попита водещата. Искра Михайлова заяви, че всички от “Възраждане” са с огромна мотивация и не си позволяват слабост.

Затваряне на въглищните централи 

“Защо ставате защитник на българската теза за това, че ТЕЦ-овете не бива да бъдат жертвани в името на абстрактно приложимата в България и Европа зелена сделка и закриването им в името на волтаици и т.н.? Виждате, че цяла Европа си отваря ТЕЦ-овете с вдъхновение. Вие сте от старозагорския район – Маришкия басейн” коментира Беновска. Михайлова отговори, че всички израснали в региона са пряко свързани с комплекса, икономиката зависи от него и това, което в момента политиците трябва да направят, е да предприемат крачки, които международната обстановка позволява. “В последните 10 години се върви системно, поради тези ангажименти, които България е поемала по отношение на зелената сделка, подписването на Парижкото споразумение. Зелените политики са нещо положително, което всяка една държава трябва да прави, но те трябва да са разумни и в полза на държавата. Това, което се случва с въглищните централи, което залегна в последната версия на плана за възстановяване и устойчивост, е пагубно за държавата – смятам, че е неизпълнимо, а и редица експерти и трябва да сме наясно, че говорейки за диверсификация на енергетиката, това е единственото енергийно дружество, което е с абсолютно затворен цикъл на територията на България – ние добиваме ресурса, преработваме ги и произвеждаме евтина електроенергия, която обезпечава бита” каза Михайлова. Беновска подчерта, че освен това България и продава електроенергия навън. Михайлова отбеляза, че въглищните централи обезпечават пиковите мощности както за България, така и за Балканите. Водещата припомни, че Асен Василев е тръгнал със замах да затваря “Бобов дол”, “Брикел”, Сандов е закривал “Марица 3”. Михайлова коментира, че това са нееднозначни действия и когато се говори за закони, трябва да се слагат всички под общ знаменател. Беновска подчерта, че не се е доказало, че “Марица 3” замърсява региона. Михайлова обясни, че Сандов не е успял да го докаже, поради някакви причини. Беновска отбеляза, че станциите, които засичат замърсяването са примитивни, малко и далеч от централите. Михайлова разясни, че тези станции не могат да диференцират количествата от всеки един ТЕЦ по отделно. “Това са крачки, които трябва да се правят, но по отношение на минноенергийния компекс, има някои неща, които 48 НС е в способност да направи.

Планът за възстановяване и устойчивост 

От “Възраждане” още втората седмица внесохме проект на решение, с който искаме да се отвори планът за възстановяване и устойчивост в част енергетика и заложените текстове до 2026 година – да бъде намалено с 40 % производството на енергия от въглища – да бъдат премахнати, защото там има текст, който казва, че до 2038 не трябва изобщо да имаме такъв вид производство на електроенергия” коментира Михайлова. Беновска напомни, че тези централи, които са кондензационни – ТЕЦ-вете в Маришкия басейн, “Брикел” – към месец октомври 2022 година са произвеждали 39-40 % от електроенергията на България. Михайлова подчерта, че преди 3 дни е проверила и процентите са били 52 %. Беновска добави, че “Козлодуй” произвежда 28-29 %. “Ампутираме 50 % от това и това са тези ТЕЦ-ове, които са концентрирали в старозагорския регион, са с обща мощност близо 3500 мегавата. Двата ядрени на “Козлодуй” са 2000 мегавата. Не казвам да го затворим, а съпоставям данните. Вие какво предлагате?” попита Беновска. Тя отбеляза, че в плана за възстановяване и развитие са предвидени средства за закупуване на фотоволтаици, които да заменят въглищния процес на добиване на енергия. Михайлова обясни, че печалбите, които генерира дружеството, за няколко години могат да надминат сумите, които са заложени в плана за изключителното приключване на тези централи в България. “Това е изключително нерентабилно за държавата и да не го наричам национално предателство. На такова приличат текстовете в плана. В плана са записани 40 %, но те не са 40, защото там изходната година, спрямо която се измерват процентите, е 2019 година и ако правителството на Кирил Петков и хората, които са работили по плана, не знаят какво означава това, то всеки един човек от въглищните региони знае, защото 2019 година е най-слабата за производство на електроенергия от въглища за последните 30 и няколко години. Ние затваряме повече от 50 и няколко %. Световната обстановка позволява ние да имаме обосновано предложение да бъде променен този план. Ние смятаме, че 48 парламент може да остане в историята на България спасявайки българската енергетика. Поредица правителства водиха държавата към тези решения, а сега ни се отдава възможност ние да го поправим законно” подчерта Михайлова.

Беновска попита как ще успеят да спрат “зеленото галопиране” към неподходящи за момента за България действия, наложени от Европа. Михайлова каза, че има рискове, които са видели при идването на делегацията от ЕК, която се занимава с плана в България. “Те не смятат за необходимо да се предоговаря този план. Служебното правителство излезе с теза, че не е морално да правят такива постъпления, защото не са избирани от българските граждани. Ние намираме като решение и това, което правим, е да подадем ръка на служебното правителство с този проект на решение от “Възраждане” – да има обединение в НС, което да вземе това решение задължаващо МС да отвори плана за възстановяване и устойчивост. До момента преговорите вървяха много интересно. Слушах почти всеки народен представител от нашия регион да обещава, че ще се бори за запазване на пълния капацитет на въглищните мощности” коментира Михайлова. Беновска отбеляза, че около 100 000 ще останат безработни. Михайлова каза, че това ще засегне и всеки бизнес в региона. Тя разказа, че при разглеждането на 9-ти ноември в комисия не са получили подкрепа от нито една политическа сила, но “Възраждане” не се отказват и веднага са направили поредица срещи в региона, както и със синдикатите, които заявяват същата позиция. Михайлова отбеляза, че техните становища се припокриват с решението на “Възраждане”. След това са организирали срещи с останалите парламентарни групи, на която само две политически организации са се отзовали – ГЕРБ и БВ – БВ са гласували против и от “Възраждане” са разчитали на ГЕРБ и БСП, но БСП са се въздържали с някакви условности около текстовете.

Меморандумът с Gemcorp 

“Вие сте част от новата комисия за меморандума за Gemcorp. ГЕРБ сезираха най-накрая след 8 месеца ДАНС и МВР. Докъде ще се достигне? Меморандумът ще се отмени след 30 дни по втората процедура от министъра на енергетиката. Тази комисия ще доведе ли до разкрития за корупция?” попита Беновска. Михайлова отговори, че в миналото НС е имало комисия, която е обследвала доставките на газ, покрай прекратяването на доставките от “Газпром” и от ДБ и ПП са говорели как до нищо няма да се стигне. “Докладът на тази комисия е достъпен и едно от най-интересните неща по искане на “Възраждане” е, че се оказа, че е имало заседание на МС на 13-ти април, на което се решава единодушно, според Кирил Петков, че България не трябва да отваря тази допълнителна сметка, която с форсмажорни обстоятелства Руската Федерация налага на “Газпром”, за да може там да превалутират. Оказа се, че от това решение няма стенограма нито протокол. Има официален отказ на Кирил Петков, че не съществуват такива документи. На база на точно това решение се изпраща от заместник-министър на енергетиката нареждане към “Булгаргаз”, с което прекратяват тези взаимоотношения – това носи огромна щета за България и я поставя в риск от арбитраж” отговори Михайлова.

“Лукойл” в Бълария 

“Лукойл” ще се побългари и ще започне уж да си плаща данъците в България. Дали ако “Лукойл” излезе на загуба, ще плаща нещо? Вицепремиерът по икономическа политика съобщи, че “Лукойл” ще плаща 600 млн на България. Аз го попитах – в какво България е отстъпила на “Лукойл”, а той отговори, че в нищо и че печели без посредници – “Литаско” няма да посредници и да печели. Карадайъ и Добрев внесоха два закона, които искат да регулират този пазар, защото трябва да получим нотификация за внасяне на руски нефт, преработка и износ. Какво прави “Възраждане?” попита Беновска. Михайлова отговори, че има много проблеми с регулацията на пазара на горивата и подкрепата в тези тежки времена е била неадекватна, макар че всички парламентарни групи са подкрепили тази подкрепа, защото е по-добре нещо да се направи за гражданите, отколкото нищо. “Ние смятаме, че трябва да бъде разработена дългосрочна стратегия за регулиране на този пазар, която да е в абсолютно законните рамки. Имаме само заявките, че това ще стане от 1-ви януари 2023 година. Все пак България е в един плюс с дерогацията за петрола и ние от “Възраждане” смятаме, че това трябва ние да го използваме – трябва да се преработва, да се продава. В цялата енергийна система България трябва да разсъждава какво е полезно за нас като държава, какво ще облекчи живота на българите и кое ще даде сигурност и предвидимост на бизнеса” отговори Михайлова.

Подаръците 

Беновска пожела да изгледат за разведряване на обстановката как Костадин Костадинов и Цончо Ганев пеят в колата “Кога зашумят шумите”. Беновска шеговито подари на Искра Михайлова зелена българска ябълка, защото не иска да пеят заедно. Михайлова подари на предаването книгата “Пропаганда”. “Разчитаме на вас медиите като регулатор, така че пропагандата да не е отровна” подчерта Михайлова. Беновска и Михайлова припомниха, че “Възраждане” организират протест срещу Еврото на 3-ти декември.

Така завърши разговорът между Искра Михайлова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 26-ти ноември 2022 година.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!