Ангел Георгиев: Последното, което ще интересува ЕЦБ е, дали взима добри решения за България 

Ангел Георгиев: Последното, което ще интересува ЕЦБ е, дали взима добри решения за България 

В Народното събрание отново се разразиха полемики, относно решението на престъпната управляваща сглобка да въведе еврото в България като единна разплащателна единица, въпреки волята на над 604 000 българи, решение, взето в нарушение на Конституцията. Бурни дебати предизвика и опитът да се  вмени лъжливата теза, че българската държава ще има глас във фискалните политики и решения, които взима Европейската централна банка.

В тази връзка, народният представител от “Възраждане” Ангел Георгиев разби поредната несъстоятелна опорна точка на управляващото мнозинство – а, именно, че България ще има равноправното право да определя фискалната политики на ЕЦБ, което е абсолютно заблуждение и лъжа.

“От управляващата сглобка го правят нарочно, за да не могат хората да разберат какво се случва и ако не направят детайлен анализ, да не могат да вникнат в ситуацията. Трябва да се подчертае, че България ще попадне в третата група за гласуванията и ще участваме в 50% от гласуванията, като гласът ни ще бъде 1 от 15. Как ви звучи това? Германия е най-голямата икономика в Еврозоната и представителите ѝ в управителния съвет на Европейската централна банка имат много по-голяма тежест в гласуването, отколкото биха имали нашите – логично. И въпреки това, техният глас не се чува, когато не са съгласни с политиката на ЕЦБ, какво остава за нашия глас? И могат, само да си подадат оставката, в знак на протест”, заяви народният представител от “Възраждане”, Ангел Георгиев.

Той допълни, че, именно такъв е случаят със Сабине Лаутеншлагер през 2019 година, Юрген Старк през 2011 година и Аксел Вебер през 2011 година и че това трябва да сложи най-после край да дискусията, за тежестта на гласа на българската държава, когато се вземат решения за фискалната политика на ЕЦБ.

“Гласът ни ще бъде равен на нула и това е пределно ясно на всеки и недейте тук да жонглирате с едни проценти, за да заблуждавате обществото. Гласът ни ще бъде, de facto, нула. След като Германия не може да направи нищо и нейният глас няма тежест, какво остава за този на България. Очевидно е, че когато ЕЦБ взима някакво решение, дали това решение ще е добро за България, ще е последното нещо, с което ще се съобразяват от Европейската централна банка”, заяви Ангел Георгиев от “Възраждане”.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!