„Алтернатива за Германия“ – европейският партньор на „Възраждане“ в Бундестага защитава българския интерес

„Алтернатива за Германия“ – европейският партньор на „Възраждане“ в Бундестага защитава българския интерес

Вчера продължиха работните срещите между Костадин Костадинов – председател на  „Възраждане“ и Станислав Стоянов- народен представител  и представители на „Алтернатива за Германия“. От  немска страна в срещата участваха експерти в областта на финансите, международните отношения, икономиката и депутати, сред които зам.-председателят на „Алтернатива за Германия“, Норберт Клайнвехтер и ръководителят на работната  групата по Европейските въпроси проф. Харалд Вайел.
Работните групи по финанси, икономика и международни отношения затвърдиха общата европейската посока на развитие на двете формации.
Бяха обсъдени теми като: Македония, проблемите на Еврозоната, реформите- политиката за мигрантите на Европейския съюз (ЕС), Северен поток и други.
В разговорите ясно се открои позицията, че Германия и Германският Бундестаг са две различни неща. Има политически партии в Германия, които защитават българския интерес. В Бундестага, това е „Алтернатива за Германия“. Факт, който ясно се отличи при гласуването на резолюцията.   На 15.06.23 в Германския Бундестаг се гласува парламентарна резолюция, внесена от Зелените, Либералите и Социалдемократите, озаглавена “Подкрепете активно Северна Македония по пътя й към Европейския съюз”.
Тази резолюция, която цели да вкара Македония незабавно в Европейския съюз, беше прокарана от политическите партньори на БСП и “Демократична България”. “Алтернатива за Германия“ , която е партньор на европейско ниво на“ Възраждане“,  гласува против резолюцията. Същата резолюция беше разглеждана непосредствено след работните срещи с „Възраждане“, в които депутатите детайлно обсъдиха историческите факти, както и насилието над българи в Македония.
По време на дебата в Бундестага, Социалдемократите и Зелените, които си партнират на европейско ниво с БСП и “Демократична България”, заявиха, ден след поредния побой над българин в Македония, че Македония е пример за  мирно съжителство на различни култури и тя незабавно трябва да бъде прието в общото европейско семейство.
Основно искане на резолюцията е Германският Бундестаг да подкрепи членството на Македония в ЕС, включително и с финансови средства, за да бъдат изпълнени формалните критерии и присъединяването на Македония към ЕС да бъде възможно най-скоро.
По темата за Референдума за въвеждане на еврото в България, който беше иницииран от „Възраждане“ , работните групи, съставени от експерти по финанси и икономика, дискутираха въпроса, защо влизането в Еврозоната ще навреди на България. Евросистемата в момента е клуб, който на практика не е в състояние да спазва собствените си правила. Понастоящем Евросистемата се държи заедно само от развитието на паричното предлагане и от държавното финансиране.
И двете работни групи се съгласиха с извода, че влизайки в Еврозоната, България би премахнала инструмента на националната парична политика. Българите имат предимството, че държавният дълг е относително нисък. Държавният дълг ще се промени, ако България влезе Еврозоната, защото общите дългове на ниво ЕС ще бъдат допълнително разширени, което индиректно ще увеличи националния дълг.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!