„Алтернатива за Германия“ – европейският партньор на „Възраждане“ в Бундестага защитава българския интерес

Вчера продължиха работните срещите между Костадин Костадинов – председател на  „Възраждане“ и Станислав Стоянов- народен представител  и представители на „Алтернатива за Германия“. От  немска страна в срещата участваха експерти в областта на финансите, международните отношения, икономиката и депутати, сред които зам.-председателят на „Алтернатива за Германия“, Норберт Клайнвехтер и ръководителят на работната  групата по Европейските въпроси проф. Харалд Вайел.
Работните групи по финанси, икономика и международни отношения затвърдиха общата европейската посока на развитие на двете формации.
Бяха обсъдени теми като: Македония, проблемите на Еврозоната, реформите- политиката за мигрантите на Европейския съюз (ЕС), Северен поток и други.
В разговорите ясно се открои позицията, че Германия и Германският Бундестаг са две различни неща. Има политически партии в Германия, които защитават българския интерес. В Бундестага, това е „Алтернатива за Германия“. Факт, който ясно се отличи при гласуването на резолюцията.   На 15.06.23 в Германския Бундестаг се гласува парламентарна резолюция, внесена от Зелените, Либералите и Социалдемократите, озаглавена “Подкрепете активно Северна Македония по пътя й към Европейския съюз”.
Тази резолюция, която цели да вкара Македония незабавно в Европейския съюз, беше прокарана от политическите партньори на БСП и “Демократична България”. “Алтернатива за Германия“ , която е партньор на европейско ниво на“ Възраждане“,  гласува против резолюцията. Същата резолюция беше разглеждана непосредствено след работните срещи с „Възраждане“, в които депутатите детайлно обсъдиха историческите факти, както и насилието над българи в Македония.
По време на дебата в Бундестага, Социалдемократите и Зелените, които си партнират на европейско ниво с БСП и “Демократична България”, заявиха, ден след поредния побой над българин в Македония, че Македония е пример за  мирно съжителство на различни култури и тя незабавно трябва да бъде прието в общото европейско семейство.
Основно искане на резолюцията е Германският Бундестаг да подкрепи членството на Македония в ЕС, включително и с финансови средства, за да бъдат изпълнени формалните критерии и присъединяването на Македония към ЕС да бъде възможно най-скоро.
По темата за Референдума за въвеждане на еврото в България, който беше иницииран от „Възраждане“ , работните групи, съставени от експерти по финанси и икономика, дискутираха въпроса, защо влизането в Еврозоната ще навреди на България. Евросистемата в момента е клуб, който на практика не е в състояние да спазва собствените си правила. Понастоящем Евросистемата се държи заедно само от развитието на паричното предлагане и от държавното финансиране.
И двете работни групи се съгласиха с извода, че влизайки в Еврозоната, България би премахнала инструмента на националната парична политика. Българите имат предимството, че държавният дълг е относително нисък. Държавният дълг ще се промени, ако България влезе Еврозоната, защото общите дългове на ниво ЕС ще бъдат допълнително разширени, което индиректно ще увеличи националния дълг.

Актуално

Костадин Костадинов: Унизително и срамно е ДПС да управлява държавата

Кандидат-кметът за град Пазарджик – Десислава Георгиева откри предизборната кампания, като посети две емблематични за Пазарджик места 

Кандидат-кметът на “Възраждане” за Велинград – Иван Маринов откри кампанията с църковен водосвет