Костадин Костадинов : Получихме сигнал от служители на НСИ, че статистиката се манипулира

Костадин Костадинов : Получихме сигнал от служители на НСИ, че статистиката се манипулира

Днес се състоя среща, инициирана от Президента с кандидата за служебен Министър-председател – Димитър Главчев и се проведоха консултации с представителите на парламентарните групи в 49-то Народно събрание. Поводът е предстоящите избори и номинациите за служебен кабинет.

За първи път консултациите се провеждат в този формат и той е следствие на недалновидните и недомислени конституционни промени, извършени и гласувани от вече разпадналата се сглобка.

На срещата председателят на “Възраждане”, Костадин Костадинов посочи, че всички политически организации, които съблюдават националния интерес, трябва да работят за висока избирателна активност.

“Имаме златен и последен шанс на 9 юни да обърнем хода на историята, трябва да работим за възможно най-висока избирателна активност, защото само това е в полза на България и българските национални интереси. Ние поставихме и един много сериозен въпрос като уведомление, във връзка с това, че има съмнения, че се манипулират данните на официалната статистика в Национален статистически институт (НСИ). На изслушването в Народното събрание, председателят на НСИ отрече, но безпрецедентно, след 3 дни, получихме официално писмо от служители в НСИ и внесено в деловодството на Народното събрание, които заявяват точно обратното”, заяви на срещата с Президента, Костадин Костадинов.

Той допълни още, че служителите на НСИ цитират писмо на шефката на “Евростат”. В това писмо, “Евростат” заявяват, че виждат нередности в работата на НСИ и всичко това се върши под диктата на финансовия министър – Асен Василев.

“Това се прави с идеята да се изнасилват числата, за да влезем в неговия фетиш – 3% дефицит. Говорим не само за съмнения за злоупотреби с финансови средства, в името на тази много бленувана цел – влизането в еврозоната, но и се стига до фалшифициране на данни на статистиката, което е много сериозно престъпление. Поради тази причина, ние днес ще отидем в НСИ и ще поискаме разговор по темата, защото е подаден официален сигнал, именно от техни служители и се базира на писмо от “Евростат”, заяви още председателят на “Възраждане” на консултациите с Президента.

Актуално

„Възраждане“ дава Манол Пейков на  Прокуратурата за финансови злоупотреби

Кръстьо Врачев: Реализацията на проект “Въча” е крайно необходима

Коста Стоянов от „Възраждане“: Няма да позволим рибарския бранш да бъде унищожен

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!