Йордан Тодоров: След посещението в ПАВЕЦ „Чаира“ ще поискаме повторно изслушване на министъра

Йордан Тодоров: След посещението в ПАВЕЦ „Чаира“ ще поискаме повторно изслушване на министъра

След проведено изслушване на министъра на енергетиката по инициатива на „Възраждане“ относно аварията в ПАВЕЦ „Чаира“, беше организирана изнесена комисия по енергетика в машинната зала на централата. От „Възраждане“ присъстваха Йордан Тодоров, Искра Михайлова, Димитър Гюрев и Стоян Таслаков.

Там народните представители имаха възможност да се запознаят на място с проблема в централата и да изслушат обобщен анализ от докладите на Технически университет – София и швейцарската компания AFRY, които бяха натоварени със задачата да разследват проблема и да изготвят анализ за причините за възникване на аварията и как може да бъде отстранена тя.

Докладите достигат до един основен извод – аварията в IV  Хидроагрегат, която се случва на 22.03.2022 г., е следствие от умора на метала в статичните лопатки на спирална камера. За съжаление, умора на метала се наблюдава и в останалите 3 хидроагрегата.

До преждевременната умора на метала след само 25 години експлоатационен живот са довели 2 основни причини.

Първата е неправилна поддръжка на централата. По предписание на производителя на оборудването „Тошиба“, рехабилитация трябва да се прави на всеки 12 години.

Първият цикъл на ремонтни дейности, обаче, е бил пропуснат и първият ремонт се прави 24 години след пускането на агрегат 1 и 2.

Причината ремонтът да започне от четвърти агрегат, който се тества пръв,  е, че именно той дава дефект през 2019 г. и затова е взето решение да се започне с него.

Втората основна причина е, че централата се е експлоатирала неправилно. Тя е замислена като компенсираща мощност на АЕЦ „Козлодуй“. През годините между 2014 и 2019, обаче, покрай разрастването на ВЕИ сектора, ПАВЕЦ „Чаира“ се утвърждава като най-лесния и гъвкав начин за балансиране на енергийната система, поради краткото време от само 2 минути за стартиране или допълнително увеличение на мощността на работа на централата.

Проблемът е в това, че тя има определен брой цикли на пускане и спиране, по време на които натоварването и износването на хидроагрегатите е най- голямо. Именно по-честата нужда от пускане и спиране е довела до преждевременната умора на метала. По предварителни оценки ремонтът на четирите хидроагрегата ще струва приблизително 80 милиона лева. По- лошото е, че той не може да бъде извършван по едно и също време и ще отнеме години. Можем да очакваме, че до края на 2024 година ще заработи само един от четирите хидроагрегата, което означава още стотици милиони пропуснати ползи на година. Само за 2022 година, когато цените на електрическата енергия бяха в своя пик, пропуснатите ползи от спрените мощности на ПАВЕЦ „Чаира“ възлизат на над 1.6 милиарда лева.

Народните представители на „Възраждане“ са категорични, че след посещението ще поискат отново изслушване на министъра на енергетиката.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!