Ивайло Чорбов: Подкрепяме пратеник на ООН, че в Израел се извършва геноцид – за кратко бяха избити над 20 000 невинни деца

Ивайло Чорбов: Подкрепяме пратеник на ООН, че в Израел се извършва геноцид – за кратко бяха избити над 20 000 невинни деца

„На 7 октомври 2023 г.  неочаквано и изненадващо Хамас удари Израел,  уби 1160 души и отвлече 250.  Изненада имаше главно за живеещите в собствените си стереотипи западни дипломации и на практика за техния анклав в източното Средиземноморие Израел. За съжаление, за угнетяваните от години палестинци това беше възприето като акт на възмездие и показващ крещящата нужда от критично отношение към Израел.“, каза народният представител от „Възраждане“ Ивайло Чорбов в декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание.

Той припомни малко статистически данни, че в отговор Израел избива и отвлича над 32 000 палестинци, от които убити над 20 000 деца, а 2 милиона бяха изселени. Освен това цялата жилищна инфраструктура на ивицата Газа е срината.

„Нима прекършеното бъдеще на десетки хиляди деца – физически убити от израелски бомби или останали сираци е борба с тероризма? „Възраждане“ не смята така. Ние осъждаме престъпленията, извършени от Хамас, но категорично подкрепяме оценката на специалния пратеник на ООН за Палестина – Франческа Албанезе, че последвалите действия на Израел  са геноцид. Нека последваме ясния пример от оценката на ООН.  Това ще бъде първа стъпка към реално обсъждане, без премълчаване на предпоставките за войната в Близкия изток. Мир с премълчаване не се постига. А най-грозните лъжи са премълчаните истини.“, коментира още Чорбов.    

Според него, това че от десетилетия в източното Средиземноморие се изгражда модерна демокрация от западен модел, наречена Израел, която се развива с бързи темпове и агресира срещу арабските си съседи най-вече с помощ от западни партньори, е превърнала младата държава  в самоуверен консуматор, без оглед ничии други интереси, опасения или нужди.

„Тел Авив си позволи да атакува и дипломатически представителства в трети държави поради опасения за собствената си сигурност и нескрито желание за мъст.  След убийството на 9 служители на ООН през октомври 2023 г.,  на 1 април още 7 хуманитарни работници на международна организация, дошли да помагат за изхранване на милионите мизерстващи след израелските набези, бяха убити от израелски войници. Днес западната международната общност продължава да подминава с лекота ситуацията и на практика поощрява Тел Авив да действа както намери за добре.“, допълни Ивайло Чорбов.
От „Възраждане“ са на мнение, че мир в района може да бъде постигнат, когато истините се изказват навреме, признаят се грешките на всички държавни и политически съучастници в геноцида над цивилното население в Палестина и в тероризма над израелци.  

„А това означава задължително и създаване на независима държава Палестина. България е една от малкото държави и българският народ е сред малцината, които имат исторически близки и приятелски отношения както с  Израел, така и с арабските държави. България има потенциал да бъде не само участник, но и важен елемент в преговорите за траен мир в Близкия изток. В този конфликт миротворчеството ни трябва да започне с ясна държавна позиция за грозната истина, че Израел отдавна премина границата на самозащита и извършва геноцид. Мълчанието пред очевадните истини, пред кървавите грешки на Израел днес и пред човешките трагедии на мирните граждани, само заради задкулисните дипломации – в случая в полза на Израел, обезсмисля всякакво международно право и води до религиозен фанатизъм дори в международните отношения.“, каза в заключение народният представител от „Възраждане“ като каза, че истините между приятели не трябва да се премълчават, защото се превръщат в мечешка услуга.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!