Една от еврейските организции „Шалом“ се превръща в скандален източник на провокции на тема антисемитизъм

Една от еврейските организции „Шалом“ се превръща в скандален източник на провокции на тема антисемитизъм

Официална позиция на „Възраждане“:

„Възраждане“ осъжда всички прояви на антисемитизъм и провокирането на  такива. Поради това  ще изпратим сигнал до Прокуратурата за действията на една от еврейските организации в България „Шалом“ и нейният председател Александър Оскар.

В последните дни целенасочено, в социаните мрежи и масовите медии, с поредица от действия Оскар поставя теми, провокиращи омраза на политическа основа срещу най-голямата партия в България – „Възраждане“.

Председателят на „Шалом“ – Александър Оскар, подкрепи в своя профил във Фейсбук заведение в София, което постави табела, че няма да обслужва симпатизанти на „Възраждне“, с което на практика показа, че подкрепя разделението на политически принцип, което е също толкова опасно, колкото и това на етнически принцип. Впоследствие от „Шалом“ манипулираха снимка от профила на Костадин Костадинов и изпратиха писмо срещу „Възраждане“ до Световния еврейски конгрес, чийто зам.-председател е Александър Оскар.

Днес Александър Оскар използва „Шалом“, за да сезира прокуратурата за снимка, пусната в коментар от неизвестен посетител с инициали „АР“ в група, озаглавена  „Възраждане“ в Телеграм, която не е сред  официалните  комуникационни канали на политическата формация. В тази връзка „Възраждане“ няма как да носи отговорност за коментари на потребители в тази група. Имайки предвид провокациите, които очевидно се опитва да създаде Александър Оскар, изразяваме съмнение, че това би могло да е дело на него самия или приближен до него провокатор. Тази постъпка прилича на една съвсем скорошна такава, в която бяха надраскани стъклата на същото заведението в София, което беше поставило надпис, че не обслужва симпатизанти на „Възраждане“.

По повод възникналия казус, който стана повод една поставена табела на прозореца на бар в центъра на София, с която беше провокирано напрежение, разделение, проява на фашизъм  и ограничаване на правата на определни лица по политически признак, „Възраждане“ вече сезира Комисията за защита от дискриминация и  Комисията за защита на потребителите.

Проявите на насаждане на разединение и омраза по политически признак към симпатизантите на „Възраждане“ от страна на „Шалом“ и негови активисти е твърде вероятно да е по политически причини, тъй като Александър Оскар не веднъж публично е заявявал, че симпатизира на партиите от т. нар демократична общност ПП – ДБ.

Ползването на мрачни моменти от историята на цял един народ, за да се обслужат политическите цели и предпочтания на един или друг човек, на една или друга партия, според нас от „Възраждане“ е недостйно.

Ние от „Възраждане“  припомняме, че българският народ единствен спаси своите евреи от Холокоста, което за нас е повод за национална гордост. Всичко останало са клевети. Изпратихме  писмо до Световния еврейски конгрес, в което споделихме, че Александър Оскар – председател на една от еврейските организации в България „Шалом“, чрез публичното си говорене насажда разделение в обществото като създава образ на „Възраждане“, несъответстващ с политическите позиции, които винаги е изразявала  партията по въпросите, касаещи българските евреи.

Александър Оскар в сигнал до Софийска районна прокуратура (СРП) открито вменява престъпление, извършено от „Възраждане“, покриващо съставите на престъпленията по чл.162 и чл.164 от Наказателния кодекс (НК). В тази връзка „Възраждане“ ще депозира сигнал до Прокуратурата за извършено спрямо нея престъпление по чл. 286 от НК.

Според закона – Чл. 286. (1) (Изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!