Дори да има правителство, няма да позволим да ни вкарат във война

Дори да има правителство, няма да позволим да ни вкарат във война

  • Г-н Костадинов, приключва петата поред предизборна кампания в рамките на две години. При обиколките си из страната какво чухте от хората?

Много най-различни неща. Основото, което обаче искат е възмездие от хората, които превърнаха България в най-бързо изчезващата, бедна и умираща държава в Европа, да не кажа и в света. Това е, което искат те, разбира се, и  всичко останало, както всеки един човек по света. Нормални доходи и сигурност за своето семейство.

  • Обедняването е проблем № 1 на българите. Какви мерки предлага „Възраждане”, за да се спре ръстът на инфлацията?

Това ,което на първо време трябва да направим е да поощряваме собственото производство. Това, разбира се, е дългосрочен процес и няма как веднага да предизвика нужните резултати. Първото нещо, което трябва да направим е да ликвидираме основната причина за инфлацията, която е анти-руските санкции. Миналата година на 24 февруари, когато започна войната в Украина, ние казахме, че тя ще предизвика шоково поскъпване на цените на суровините в България и че тази цена ще бъде платена от българските граждани. Хората, които гласувахме анти-руските санкции, бяхме обвинени в цинизъм и беше казано, че когато умират хора в Украйна всички говорят за пари. Е! Сега всички говорят за пари. За съжаление, в Украйна продължават да умират хора. Това, което ние трябва да направим е да махнем анти-руските сакнции и да се върнем на полето на преговори между Русия и Украйна, за да можем тази братоубийствена война да бъде прекратена възможно най-скоро. Мястото на България в този конфликт е не да помага на едната или на другата с трана, а да посредничи, защото и Русия, и Украйна са ни близки държави.

  • Къде според експертите на „Възраждане” е проблемът с цените – спекула, високи разходи за производство или нещо друго?

Разбира се, че във вноса. България почти нищо не произвежда. Ние нямаме собствено производство. И когато 80% от хранителните ни стоки са внос, как можем ние да окажем каквото и да е влияние върху ценообразуването? Единственият начин да го докажем е чрез някакви мита. Ние в момента нямаме тази възможност. Повечето стоки идват в България със статута сякаш са произведени в България, което поставя нашата икономика в изключително неравностойно положение, защото субсидираното германско производство не може да се сравнява с несубсидираното българско производство.  В резултат, на което българската стока е в пъти по-скъпа. Това убива българското производство, създава монопол за чуждите производители, които вече изграждайки своя собствена база на територията на страната могат  да правят каквото си пожелаят, защото те държат това, което се продава. В резултат, на всичко това България изпада в ситуация, в която не можем абсолютно нищо да направим. Ако Възраждане управлява нещата биха били по-различни, защото бихме предприели действия за поощряване на българското производство и за ограничаване на вноса от чужбина. Това е най-бързия и най-прекия начин да се прекрати инфлационният ръст в нашата страна.

  • Текат протести на земеделци. Какво трябва да направи държавата, за да защити родното производство от евтиния внос на храни?

Проблема не е в това, че отвън се внасят евтини храни. Проблемът, че тези храни са евтини е в това, че те не отговарят на изиксванията за качество на Европейския съюз (ЕС). Зърното и слънчогледа също могат да бъдат по-евтини. Само че българските земеделци са принудени да отговарят на 1100 измисляни  директиви на ЕС, докато в Украйна това не е така. Заради войната, ЕС премахна забраните и ограниченията за внос на украинска продукция. В резултат, на което се оказва, че нашите хора изпълняват продукцията , правят всичко, което е необходимо, произвеждат стока, която не може да бъде осъществена на пазара. Българската граница трябва да бъде затворена за украински стоки – това е положението. Ако аз управлявах държавата, това щях да направя. Големият проблем, обаче е, че същите хора, които в момента протестират и обясняват, че имат проблем обикновено гласуват за тези партии, които позволяват този внос. Голяма част от тях гласуват за тези, които всъщност осъществиха този внос. Ние сме говорили с тях, те отговарят, че не искат да се политизира този въпрос. А причината е, че те са партийно обвързани. Или с ГЕРБ, или с ПП, и разчитат по някакъв начин тези партии да им решат проблема, а те всъщност го задълбочават. Така че, в крайна сметка, кой каквото сам си направи – това е.

  • Финансовото министерство излезе с много тревожен доклад. Каква е оценката на „Възраждане” и приемате ли предложените мерки срещу дефицита – повишаване на някои данъци и замразяване на доходите?

Не, в никакъв случай не трябва да се замразяват доходите и в никакъв случай не трябва да се повишават данъците. В бюджета има достатъчно буфери, които могат да бъдат използвани. Има близо 1 милиард лв., които са отделени за КОВИД мерки и украински бежанци. Да не говорим за още много други разноски, които могат да бъдат спестени. 

  • Какво Народно събрание очаквате след 2 април и каква ще бъде ролята на „Възраждане” в него?

Ролята на Възраждане винаги е консолидираща. Ние се превърнахме в основен политически фактор в държавата, който гарантира сигурността в България. Ако „Възраждане“ не съществуваше, България отдавна щеше да е включена във войната. Ние сме тези, които спират военнолюбците и не сме съгласни България да се превърне в бойно поле. Ще направим всичко необходимо след изборите, ако се създава правителство то да бъде създадено под знака на мира, а не под знака на войната. Знаем, че в момента американският посланик работи активно да създаде коалиция на войната. Ние ще направим точно обратното и няма да допуснем България да бъде включена във войната. Ако някой си мисли, че може да направи правитеслство, което да ни включи във войната, много се лъже. 99% от българите не искат България да участва във война. 60% от тях обаче няма да отидат да гласуват, 20 % от другите 40%  ще дадат гласа си за такива, които искат  България да воюва.

  • Заявихте преди дни, че „Възраждане” е единствената партия постигнала консенсус в 48-ото НС с приемането на решенията за ревизия на Плана за възстановяване и устойчивост и с позицията срещу езика на омразата в Северна Македония. Каква политика ще има „Възраждане”, за да се излъчи редовно правителство?

Аз не смятам, че е самоцел да има редовно правителство и не трябва да бъде. Водим разговори с всички политически сили,  ще направим разговори и сега. Но има една голяма разлика между нас и тях – ние, когато водим разговорите ги водим от името на нашите избиратели, които са ни казали какво точно искат да изпълним в парламента. Хората от другите партии, с които разговаряме изпълняват инструкции от американското посолство. Започвам да се чудя има ли въобще смисъл от разговори с тях. Няма смисъл, защото ние говорим, те отиват и се консултират с американския посланик, затова ако ще водим разговори може да ги водим директно с американското посолство – няма нужда от посредници.

  • Водач сте на листите на „Възраждане” във Варна и в лидерския 25 МИР в София. Кои са най-спешните проблеми на морската столица?

Варна за последните няколко години се превърна в западащ град. Не мога да приема упадъка на морската столица, като мой роден град. Общият устройствен план, който предвижда да има терени в новата индустриална част на града още не е осъществен. Сегашният кмет на Варна управлява от 10 години и управлява престъпно и нагло, тежко некомпетентно. Смятам, че той трябва да бъде подведен под отговорност като престъпник. Най-първият приоритет на Варна е да се освободи от гербаджийското управление с ДСП и ВМРО. Отново ще се върна – голяма част от хората не харесват това управление и на изборите отново гласуват за него. Това е политически парадокс.

  • Какво пречи на София да се превърне с европейски център, притегалелен за младите хора?

Отново управлението. Защото старият български Средец някога е бил град, за който даже римските императори са мечтали. Днес този град, който някога е бил от най-красивите в Европа, който е с уникален микроклимат,със страхотна географска среда, е превърнат в едно пост-социалистическо гето. Най-интересното е,че е превърнат от хора, които твърдят, че искат да го модернизират. Ако под модернизация разбират изграждането на метро и асфалтиране на околовръстното шосе имаме доста цивилизационни различия. Говорих с млади хора, които живеят тук или са родени тук и казват: ‘‘Нашият град не е хубав град за отглеждане на деца‘‘. Единственото нещо, което дава в големи размери е работа и работни места, но цената, която се плаща за това е двойна – пренаселен и мръсен. Трябва да се вземат стратегически мерки, които касаят не само столицата, но и държавата и са свързани с регионалното развтиеи на България. Не може една трета от населението на България да е събрано в един град. Не е възможно нито държавата, нито градът да се развива нормално.

  •  Културно-историческото наследство е  приоритет за „Възраждане”. Какво предлага партията за превръщането на културно-историческия туризъм в стратегически държавен приоритет?

За мен е личен приоритет. Аз съм бил дълго време директор на музея в Добрич и като историк по образование за мен това е изключително важно. Първо трябва да започнем с реставрация, след това социализация и след това реклама. 80% от туризма ни е от български семейства. Те трябва да имат възможност да стигнат до тези места свободно. За рекламата – да знаят, че ги има тези места, че съществуват. Не бива да се затваряме единствено в нашата страна, защото ,примерно, в съседна Гърция хората от чужбина идват само заради шумната реклама, която държавата е направила. Всичко е въпрос на реклама. Ние нямаме бюджет за реклама, а се държим така сякаш всички са ни длъжни и другите трябва всичко да знаят, но в същото време ние самите не знаем нашата история.

Актуално

Петър Петров и министърът на МОСВ с поредна проверка за незаконни сметища в монтанско

Костадин Костадинов: Важните за  България решения да се взимат  от 50 Народно събрание

Костадин Костадинов: „Възраждане“ скоро ще управлява и ще освободим Кърджали от мафията

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!