Декларация от името на групата на “Възраждане” в ОбС Пловдив, във връзка с паметника “Альоша” 

Декларация от името на групата на “Възраждане” в ОбС Пловдив, във връзка с паметника “Альоша” 

Още по време на предизборната кампания за местния вот, ние многократно заявявахме, че нашето присъствие в местното управление не е самоцел, а е желание, подчинено само и единствено на идеята за защита на гражданския и националния интерес.

В тази връзка, ние сме поели ангажимент към нашите избиратели да отстояваме своите принципни позиции и да не позволяваме неглижиране на мнението и желанието на по-голямата част от обществото.

Дали става дума за строеж на инсталация за рециклиране на отпадъчни автомобилни гуми или за премахването на един от символите на културно-историческата ни памет, като монумента “Альоша” – ние сме тук, за да се борим срещу това.

По отношение на безсмислената пиар акция на част от общинските съветници тук, за премахване или демонтиране на монумента “Альоша”, заявяваме категорично, че сме против поредното поругаване на културно-историческите ни символи, национално самосъзнание и префасониране на обективната историческа истина.

Паметникът на “Альоша”, олицетворява победата над фашизма и всеки, който иска да заличи гранитния символ на тази победа, реставрира престъпния и античовешки режим.

За прототип на паметника е използван руският войник от, забележете – Трети украински фронт – Алексей Иванович Скурлатов – руски ветеран от Втората световна война, който заминава на фронта през септември 1941г., стига до България и се завръща в родината си през 1946 г. През 1944г. Като свързочник, участва във възстановяването на телефонните  връзки между Пловдив и София. Именно, тогава е направена историческата снимка, въз основа, на която българските скулптури изграждат “Альоша”. Паметникът и историческата личност, която той олицетворява са неразривна част от битието на пловдивчани и от самосъзнанието на гражданите на града.

“Альоша” е не просто исторически топос, но и любимо място за посещение и разходка на гостите и жителите на града. Това невероятно място, от което виждаш голяма част от най-стария жив  град в Европа е събрало в себе си хиляди “първи целувки”, незабравими срещи с близки хора и приятели, а абитуриентите символно изкачват Бунарджика и “Альоша” и посрещат там изгрева, след завършването си.

Очевидно е,  че поради политическата си немощ и  несъстоятелност, определени формации не са способни да предложат работещи решения за всички наболели проблеми на Пловдив. Поради невъзможността си да съзидават и изграждат, те са в състояние единствено да рушат – морални норми и паметници – историческо самосъзнание и национална и родова памет.

Време е за широката общественост да стане ясно – кой изгражда и кой руши, кой работи в полза на хората и кой не, кой работи за един по-чист, устроен и красив град и кой – само за собствения си интерес”, заяви от трибуната на Общински съвет Пловдив, Елена Грозданова от “Възраждане”.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!