„Възраждане“ търси подкрепа за запазването на всички мощности в комплекс "Марица-Изток"


Днес в 18:00 ч. в град Раднево по инициатива на Искра Михайлова – народен представител в 48-то Народно събрание, ще се проведе среща-дискусия на тема „Запазване на всички мощности в комплекс "Марица-Изток" и свързаните с тях работни места“. ...

Припомняме, че преди две седмици „Възраждане“ внесе проект за решение за   промени в  Националния план за възстановяване и устойчивост. В него се изисква от  плана да отпаднат всички текстове, свързани с либерализацията на пазара за битови потребители, както и с намаляването на капацитета на въглищните мощности, с които разполага България  към момента.  Според  предложението на „Възраждане“ трябва да отпаднат заложените планове за купуване на батерии и огромната сума, която е за проучвания за геотермална енергия.
 Ако тези промени в плана не бъдат направени, има реална опасност страната ни да се превърне от износител във вносител на електроенергия, защото, за да  бъдат получени  парите по Националния план за възстановяване и устойчивост, първо България трябва да бъде изрядна в документацията, в законопроектите, които е необходимо да бъдат изцяло приети в Народното събрание. Или за да получи еднократно финансиране по плана, държавата ни трябва да изпълни всички условия по закриването на въглищните си мощности.
Проектът на решение беше включен в дневния ред на Комисията по енергетика в 48-то Народно събрание, но за него гласуваха едва трима народни представители – Искра Михайлова, Стоян Таслаков и Николай Костадинов от  парламентарната група на „Възраждане“. Против решението гласуваха народните представители от ПП, БВ, ДБ и ДПС, а от ГЕРБ и БСП избраха да се въздържат.
 
Предстои проектът за решение на „Възраждане“ ще  бъде внесен за разглеждане в 48-то Народно събрание, макар и неподкрепен от комисията. Тепърва предстои да се реши дали ще  бъдат направени промени в текстовете, касаещи въглищните ни централи в Националния план за възстановяване и устойчивост. Ако промяна не бъде направена, това  изправя страната ни пред заплаха от закриването на въглищните мощности в комплекс "Марица-Изток" и закриването на свързаните с тях работни места.
 
С проведеното гласуване в Комисията по енергетика стана ясно, че народните представители от „Възраждане“ единствени застават категорично зад запазването на енергийния суверенитет на страната ни.
Днес те ще проведат среща с всички пряко ангажирани в сектора, на която ще се обсъдят възможностите за запазване на всички мощности в комплекс "Марица-Изток".
На срещата са поканени и представители на Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката, Синдикалната миньорска федерация „Подкрепа“, всички синдикални организации и ръководители на дружества от енергийния сектор в региона.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ