"Възраждане" със сигнал до прокуратурата за корупционната дейност на фондация "Америка за България"


"Възраждане" внесе сигнал в прокуратурата за нередности в дейността на фондация "Америка за България", която чрез дейността си засяга националната сигурност на страната ни. ...

На държавното обвинение е  представено проучване в обем от 358 страници за финансирането на различни институции:

"Вече може да се каже, че разполагаме с пълен свод от материали и информация за начина, по който е изградена тази сложна октоподоподобна или разклонена дървовидна структура, окопала се на всички нива в българската държава, като започнем от администрацията и минем през всички останали нива на българските чиновнически служби и стигнем до т.нар. неправителствени организации, които, като почнем да разчепкваме в техния генезис, установяваме, че те не са неправителствени. Те са правителствени, на американското правителство, и изграждат агенти за влияние в нашата държава", с тези думи председателят на „Възраждане“ - Костадин Костадинов откри пресконференцията.

След това той даде думата на адв. Росен Рашков. Екипът на неговата кантора е работил върху събирането на информацията и изготвянето на сигнала повече от три месеца.

От изложеното   на адв. Рашков стана ясно, че в сигнала до прокуратурата е посочена информация, налична в сайта на „Америка за България“. Според нея, с  дейността си в България всяка година фондацията дарява по около 20 милиона долара от своя капитал. Като основни приоритети на дейността са посочени четири области, а именно: - бизнес, предприемачество и технологии; добро образование и работни умения; благоприятна бизнес среда; културно-исторически и природен туризъм.  Всъщност се оказва, че „Америка за България“ не финансира посочените области, а пряко или косвено с парите, които дарява, влияе върху четири области: - медии, правосъдие, избори и образование,

 

Това са сфери, за които би трябвало да е отговорна само държавата, ако бива тя  суверенна такава. От тук става ясно, че една чуждестранна фондация ежегодно влага значителни парични суми в основните области на държавното управление и обществения живот. Това обстоятелство поставя под сериозно съмнение твърдението, че финансираните сфери на дейност са независими и неподатливи на чуждо влияние.   Наличието на което  е абсолютно недопустимо в една съвременна суверенна държава. Не е напълно ясен и механизмът на подбор на финансираните проекти. При регулярно предоставяне на големи суми от чужда държава на организации и личности в медиите, политиката, съдебната система и обучението на младите кадри в Република България, следва да се даде отговор на въпроса каква точно е процедурата за кандидатстване и какви са критериите за избор. Може ли всеки да получи финансиране или следва конкретната НПО да отговаря на определени условия за това?

Юридическият екип на „Възраждане“ още е превел, адаптирал към българското законодателство и синхронизирал с европейското, американския закон за регистрация на чуждите агенти, който предвижда строг режим за регистрация на фондации и неправителствени организации, получаващи финансиране отвън.

Когато българските граждани дадат доверието си на „Възраждане“ и политическата организация  стане първа политическа сила, законът  ще бъде внесен и приет в Народното събрание, беше съобщено още на провелата се пресконференция в БТА София на 05.08.2022.

 

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ