Николай Дренчев: Ратификацията на договора за F – 16 има за цел България да има ескадрила, но на чертеж


Днес в „Комисията по отбрана“ в Народното събрание ще се разглеждат договорите за закупуването на F – 16. ...

По-рано днес, на среща с граждани, инж. Дренчев коментира публичните данни, които са публикувани от Министерски съвет относно подписания от България договор за покупка.

„Това е един изключително порочен договор. Той е сключен в ущърб на българския национален интерес и това нещо става ясно, когато този договор се дискутира в Комисията по отбрана в Народното събрание. Този факт е и причината Министерски съвет да иска да приемем тази ратификация, според която оттук нататък отговорен за изпълнението ще  бъде не Народното събрание, а Министъра на отбраната. При това положение всички нередности, в това число забавянето на самолетите, възможната липса на системи от тях и самоволната подмяна на едни елементи от договора с други, ще бъде скрито от народните представители, Ще бъде удобно скрито  от властимащите и за хората, които имат възражения относно този договор и начина, по който той се изпълнява“, коментира инж. Дренчев. 

Припомняме, че инж. Николай Дренчев е завършил Военно- Въздушното училище и е пилотирал изтребител - МиГ 23. Това го прави единственият народен представител в 47-то Народно събрание, който познава всичко - от структурата на самолета - до технологията на неговото пилотиране.  Като експерт в областта, ползвайки правото на достъп до обществена  информация като народен представител, инж. Дренчев посети Министерството на Външните работи и се запозна детайлно с договора за закупуването на F-16. В резултат на това инж. Дренчев внесе сигнал до Прокуратурата поради неточности в договора, който е подписан. В него не е ясно каква точно е стойността на договора като цена, какво точно трябва да се достави и в какъв срок, тъй като на отсрещната страна – САЩ, са дадени права да променя едностранно клаузите по договора. В договора не са предвидени и неустойки.

Вероятно исканата ратификация е опит на властта да скрие договора от очите на хора, които не са съгласни с формулировката му. Вероятно целта е той да бъде забравен, за да може спокойно да се заговори за закупуването на още 8 самолета F – 16, за да може България да има една ескадрила, но на чертеж.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ