Костадинов: Българите във и извън страната за пореден път показаха, че заедно могат всичко


Пореден успех на парламентарната група на "Възраждане" в полза на българите извън границите на страната ...

„Запазването на българското самосъзнание и национална идентичност на българите зад граница е изключително важно за нас като народ и държава. Ето защо културните и образователните средища отвъд границите на страната ни са натоварени с много важната задача на пазители на българските бит и култура. Тяхното функциониране е от значение за страната ни, за да не допуснем асимилация на българите от други народи, на чиито територии се намират. В тази връзка запазването на Държавния университет „Григорий Цамблак“ в Тараклия, Молдова е от особено значение за българите там“, коментира пред граждани на провела се отворена среща  д-р Костадин Костадинов - председателят на „Възраждане“.

Припомняме, че на 28 юни 2022 г. в България пристигна Иван Паслар – областният управител на район Тараклия, с огромно притеснение, че  министърът на образованието на Република Молдова – Анатоли Топале, е обявил мащабна реформа на висшето образование. Съгласно нея Тараклийският държавен университет ,,имаше опасност да бъде асимилиран от Кишиневски педагогически университет „Ион Крянга“.

Парламентарната група на „Възраждане“ веднага проведе брифинг в Народното събрание и чрез медиите запозна обществеността с проблема, който имат българите в Молдова, породен от решението на властите там.

„За региона университетът не е просто образователно учреждение, а важен фактор. Той има водеща роля при отбелязването и съхраняването на българските традиции и обичай, с което спомага за запазването на българското самосъзнание за поколения българчета. В район Тараклия живеят около 35 000 наши сънародници с българско самосъзнание, които имаше опасност да останат без допир до българските бит и култура. В него се обучават педагози, които преподават в школи, детски градини, училища  и работят в социално осигуряване“, добави д-р Костадинов.

След проведения брифинг и изпратените писма до институциите в България се ангажираха с въпроса, а преди дни дойде и добрата новина, че Държавният университет „Григорий Цамблак“ в Тараклия ще бъде запазен.

Отново по предложение на парламентарната група на „Възраждане“ той получи и помощ от 1 000 000 лв., която е гласувана от Народното събрание и всеки момент трябва да бъде изплатена. Народните представители от парламентарната група на „Възраждане“ дариха 13 000 лв. от техните така наречени безотчетни пари за закупуването на апарат за пречистване на кръвта, който беше дарен на болницата в Тараклия.

„Връзката със сънародниците ни зад граница е важна, защото навсякъде, където има и един българин, е България. От началото на военната операция на територията на Украйна „Възраждане" подкрепи сънародниците ни в Украйна и Молдова и с продукти от първа необходимост. Събрахме и изпратихме 35 тона помощ под формата на храни, лекарства и хигиенни материали. Всичко това се случи благодарение на вас, с което за пореден път показахме, че българите във и извън България заедно можем да постигнем всичко“, каза още д-р Костадинов.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ