Управляващите скриха конкурс за назначение на директор


Преди два месеца ние от “Възраждане” внесохме Проект на решение, с което Народното събрание да задължи Министерството на земеделието да назначи нови конкурси за директори на шестте държавни горски предприятия. Това е породено от всеизвестния факт, че някои от настоящите директори са с изтекли манда ...

 В предложението ни присъстваше искането конкурсите да са  публични и да може да се присъства в тях с цялата им процедура.

Очаквахме управляващите, които преди седем месеца застанаха начело на държавата, да подкрепят това предложение, защото то съвпада с техните гръмки заявки, присъстващи и в коалиционното им споразумение,  че ще се борят за прозрачност и ще унищожат корупцията в страната.

За пореден път обаче ставаме свидетели на поредната лъжа на управляващата  коалиция, която не се  бори с корупцията и очевидно толерира политическите назначения. Това, че отново имаме разминаване между думи и дела при  хората застанали на върха на държавата, се случва често и вече не ни изненадва.

Даниел Петров от „Възраждане“ чрез своя публикация в социалната мрежа „Фейсбук“ сподели информация и изрази съмнения за легитимността на таен конкурс, проведен от Министерството на земеделието при пълно информационно затъмнение.

От написаното става ясно, че като зам.-председател на „Комисията по земеделието, храните и горите“  в  47-то Народното събрание, народният представител от „Възраждане“ и неговите колеги от комисията не са били уведомени за отварянето на процедура за прием на документи за избор на директор на Южноцентрално държавно предприятие. Приемът на документи се провел  под „информационно затъмнение“, тъй като информация за него не се  е появила  по масовите медии, въпреки изискванията за публичност при този тип конкурси, не откриваме такава и в сайта на “ЮЦДП-Смолян” и на сайта на Министерството на земеделието.

След тайния прием на документи в петък комисия от пет човека, назначени от Министъра на БСП - Иван Иванов, е отворила приетите документи на кандидатите. Никъде не присъства информация и за професионалния профил на членовете на комисията. Единственото, което е ясно е, че са подбрани от министъра.

След като комисията отваря документите става ясно, че има само един кандидат. При цялата тайнственост на конкурса едва ли има изненадани от факта, че единственият кандидат в конкурса е настоящият директор “ЮЦДП-Смолян”  - Асен Иванов.

В публикацията си Даниел Петров задава няколко въпроса, на които намира вероятните отговори:

„Защо кандидатът е само един? Защо не е имало и други желаещи? Защо не откриваме обявление  в новините на сайта на “ЮЦДП-Смолян” и на сайта на  Министерството на земеделието?

Потърсихме отговор на тези въпроси и открихме любопитния факт, че предстои поръчка за 60 милиона лв., с предмет “Проектиране, авторски надзор и строителство на нови и съществуващи горски пътища”, която се контролира от директора, който ще бъде преизбран с този таен конкурс: - https://app.eop.bg/today/187746“, коментира Даниел Петров.

Цялото Министерство на земеделието, под чието ръководство е и горският сектор, е под контрола на БСП, която е част от управляващата коалиция. Всички помним избухналия съвсем скоро скандал, свързан с износа на оръжия за Украйна в друго подопечно на БСП министерство. Очевидно и при настоящия конкурс в Министерството на земеделието възникват много въпроси, които будят съмнение –  бори ли се управляващата коалиция с корупцията или просто успешно я практикуват чрез лъжи и манипулации

 

 

 

 

 

 

 

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ