Николай Дренчев: Управляващите режат клона, на който седят


Тук, в залата, в която сме днес са стояли велики наши предшественици. Цяла плеяда достойни мъже и жени са ковали съдбините на отечеството ни. Думите „чест“ и „достойнство“ за тях не са били празни, лишени от смисъл понятия. За да защитят честта и достойнството – на отечеството ни – те са били гото ...

Тук днес ние също пишем страници от историята.  За съжаление – не най- светлите. Днес тази зала, кулоарите, а и цялото ни общество са свидетели на един от най-унизителните моменти в историята на българския парламентаризъм – опитите да бъдат купени 12 депутати.
Имали сме подозрения, че и друг път се е случвало това. Били сме свидетели на внезапни „катарзиси“, които е можело лесно и бързо да бъдат обяснени с пари под масата. Но за първи път сме свидетели на опит за толкова нагло, безпардонно, публично оповестено купуване на съвести. Предстои да видим какъв ще е резултатът от този отчаян опит на управляващата коалиция да задържи властта. Тази безпринципна коалиция събра край софрата антагонистични в идеологическо отношение противници – едновременно левите – които тук в залата стоят крайно в ляво и десните – от другия край на залата. Тези две политически формации си позволиха да потъпчат идеологическите принципи, които са прокламирали от създаването си до днес в името на моментната политическа конюнктура. Предателството към собствените им избиратели  предшестваше предателството към българския парламентаризъм и българския народ.
Основна вина за настоящата политическа криза има най-големият субект в управляващата коалиция. Този субект, въпреки че с неговия мандат е съставено правителството, въпреки че той е излъчил министър-председателя и управлява страната – в народното събрание влезе през задния двор – чрез регистрациите на локални и маргинални партии. Кройката на този субект, съшита  с бели конци, се вижда ясно. Лицата, монтирани там имат общ генезис – в предисторията си са се ползвали обилно от подкрепата и  парите на чужди фондации.  Въпреки че министър-председателят тук, от тази трибуна, с апломб обвини чужд посланик за своите беди – по-редно беше да благодари за своите успехи на един друг чужд посланик. Едва ли изборните резултати на мандатоносителя щяха да бъдат такива, каквито са оповестени от ЦИК, ако не се наблюдаваше странна девиация в резултатите, напечатани от изборните машини. Без непрозрачните хардуер и софтуер на машините, едва ли мандатоносителят сега щеше да е такъв. Не случайно една от първите парламентарни инициативи на Възраждане бе да се създаде комисия, която да провери факти и обстоятелства, свързани с машинния вот. Това - естествено – не се прие, но ние знаехме – и все още знаем – в кои секции да преброим отрязъците и какво ще намерим там, когато ги отворим. 

Управляващите политически субекти,  достигнали до лостовете за държавно управление в резултат на изборни машинации и безпринципни идеологически компромиси, сега се опитват да задържат властта, като в отчаяният си опит са готови да погазят и собствените си чест, достойнство и морал – доколкото ги имат. Свидетели сме на безпрецедентен опит да бъде ерозиран парламентаризма и то от горе надолу – от тези, които черпят легитимност именно от този парламентарен модел. Управляващите режат клона, на който седят. Страната ни се управлява на принципа „СЛЕД НАС И ПОТОП“ 

Днес общественото внимание е съсредоточено върху изменниците – върху тези, които внезапно обръщат убежденията си и от критици стават поддръжници на правителството.  Но изменниците сред нас са малцинство. Ние, които няма да се продадем и няма да се предадем, сме значително повече. Управляващата коалиция търси 12 народни представители по същия безпринципен начин, по който тя самата е съставена. Това са под 10% от народните представители на опозицията. Дори и управляващите да успеят да ги намерят, безспорен факт ще бъде, че над 90% от народните представители на опозицията са запазили своите чест и достойнство, не са се продали, не са се уплашили. В арсенала на правителството има и тояги. Подчинените на премиера служби за сигурност и СПЕЦ-командите на вицепремиера ровят за скелети в гардеробите на всеки от депутатите, който представлява препятствие за тях. Опитът им да си решат политическите си проблеми по един силов, нечестен и недостоен начин, ползвайки службите като политически, а не като държавнически инструмент е много опасен. В случай че сега бъде успешен, този способ ще продължи да се прилага - вече в чисто икономически план – чрез овладяване на икономически субекти. Дошло на власт с лозунги и в името на борбата срещу мафията, правителството – засега в оставка – уверено върви по стъпките на мафията , учи се от нея и заплашва да надмине своите учители по наглост и липса на задръжки и морал.

Най-прекият и бърз изход от политическата криза, в която влизаме сега, в навечерието на паневропейска икономическа, енергийна, финансова и продоволствена криза – това са предсрочните избори. Тази управляваща коалиция е напълно изчерпана и тя не е в състояние да генерира доверие – нито у избирателите, нито в народните представители. Седемте месеца на управление безпощадно ясно показаха на избирателите кой какъв е, какви са приоритетите му, какво може да се очаква от него и какво е покритието между думите и делата му.

47-мото Народно събрание ще приключи работата си по един достоен начин ако съумее да прекрати управлението на настоящето -  най-некомпетентно и арогантно правителство в най-новата ни история, съставено по най-безпринципен начин от коалиция, която бе споена единствено от ламтежа за властови ресурси.

В малкото оставащо време за работа след прекратяване на правомощията на правителството, ние трябва да изпълним дълга си към избирателите, като направим така, че техният глас да бъде чут и да не може да бъде подменен. За да сме сигурни в резултата, е необходимо да съчетаем виртуалния с реалния свят - да съчетаем работата на машините с ръчното преброяване на бюлетините. Липсата на невалидни бюлетини и бързото отпечатване на резултата са предимствата на машините, но техните отчети трябва да кореспондират с реалните бюлетини в урните. В случай, че липсва съответствие – трябва да се отчита реалния вот,  който, за разлика от машинния много по-трудно може да бъде манипулиран в такива обеми, които да повлияят на изборния резултат.

Ние от Възраждане вярваме, че дори днес, тук и сега, мнозинството от народните представители са запазили чувство за мяра, чест и достойнство и че в идните дни ще съумеем да изпратим в историята правителството на Кирил Петков, Асен Василев и Корнелия Нинова. Ще съумеем да създадем условия такива, че честно да бъде отчетен гласът на българските граждани. Ще съумеем да обясним на мнозинството от избирателите, че изборът, който те ще направят не е избор между лотарийни билети, с които не знаеш какво ще се падне. Не е бакалски избор – за този, който ще обещае повече материални блага. Изборът пред урните е избор на ценности и идеали. Това е избор, като на референдум – искаме ли добросъседски отношения, искаме ли мир, искаме ли да делегираме права на наднационални структури, които да управляват финансите ни, здравето ни, образованието  и възпитанието на децата ни, енергетика ни, транспорта ни, въобще - живота ни? Ще искаме ли да запазим суверенитета си, да запазим правото си решенията, които касаят нас – българите, и чиито последствия ще носим ние – българите, да ги вземаме ние сами? Дали българският народ ще иска да запази лостовете за контрол над съдбата си – да може сам да взема решения, при нужда сам да ги променя и ако пожелае – сам да ги отменя?

Ние, народните представители, които сме положили клетва във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа, трябва да не забравяме да се допитваме до народа. Макар и по-малко от година след последните избори, необходимо ни е отново да се допитаме до народа ни и да чуем неговата оценка за провежданите политики, дали той припознава прокламираните от нас ценности, дали ни смята почтени и достойни изразители на общите ни стремежи и идеали.

Необходимо е да се срине замисъла за реанимиране на правителство в каквато и да е комбинация включваща Петков, Василев и Нинова, защото те си позволиха да ерозират самите устои на парламентаризма в България.

Необходимо е ние – народните представители да се явим на нови избори - като на изпит пред избирателите ни!

Необходимо е избирателите да застанат пред урните с ясно съзнание, че правят съдбоносен избор за развитието на страната ни.

Време е за предсрочни, честни, машинно провеждани и ръчно преброявани избори.

Време ни е за ВЪЗРАЖДАНЕ!

Да живее България!

 

 

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ