Парламентарната група на Възраждане с декларация в Парламентарна зала


На 10.12.2021 г. от трибуната в пленарната зала на Народното събрание на Република България адв. Петър Петров, заместник-председател на Възраждане и на парламентарната група на Възраждане в 47-то Народно събрание, представи декларация от името на групата народни представители. Публикуваме текста ѝ. ...

                          Уважаеми господин Председател,

                          уважаеми колеги,

                          скъпи сънародници,

             В последните месеци родината ни навлиза във все по-голяма криза. Криза не само политическа; криза не само здравна; а и криза икономическа - която пряко рефлектира негативно върху ниските доходи и несигурния поминък на българските граждани. Всички ние наблюдаваме как растат в широки амплитуди цените на тока за фирмите - средно около два пъти за последните два месеца; растат и цените на горивата (с около 50% за последните шест месеца).

И като естествена последица неминуемо започнаха да се покачват и цените на основните стоки от първа необходимост, някои от които вече и задминават европейските нива. Всичко това в ситуация на неадекватни и противозаконно налагани ограничения за гражданите и бизнеса от страна на органите на изпълнителната власт. Гражданите са ограничавани да посещават търговски обекти без т.нар. зелени сертификати; работодатели задължават своите работници да се ваксинират и уволняват неваксинирани служители; търговци в ресторантьорския и туристическия бранш са почти ежедневно тероризирани от РЗИ и други държавни органи, изискващи от тях да не работят, ако персоналът или клиентите им нямат зелен сертификат.

Всички тези гореописани тенденции са за продължаващо увеличение на цените и за никого не е ясно дали и кога то ще спре. Малките фирми изнемогват заради скъпия ток и покачващите се цени на суровини и консумативи. Гражданите притеснено очакват допълнително поскъпване на тока за бита от 1 януари, което наред с по-скъпия газ и парно значително ще увеличи броя на българите, които живеят под прага на бедността.

Това е особено осезателно в по-малките населени места – там, където доходите са значително по-ниски от доходите в столицата, а разходите на хората – не по-малки.

Тази абсурдна обстановка на неадекватни и противозаконни рестрикции и ограничения за гражданите и бизнеса от страна на изпълнителната власт, съчетани със стремглаво покачване на цените на суровини и горива, неминуемо води страната към една много тежка предстояща зима, оцеляването от която за много хора не е ясно.

Ние от Възраждане сме притеснени, че до момента служебното правителство не прави нищо, за да облекчи затягащия се хомот около гражданите, нито увеличаващите се разходи за бизнеса – въпреки лошите перспективи в най-близкосрочен период. Притеснени сме и от това, че част от партиите, заявяващи промяна в полза на хората, сякаш неглижират тази тема, улисани в политически пазарлъци помежду си по отношение на коалиционни споразумения и формули за разпределение на министерски постове, докато българският народ очевидно изнемогва, чакайки ги да разпределят държавната софра.

Затова ние от парламентарната група на партия Възраждане настояваме за предприемане на спешни мерки от страна на изпълнителната власт, както и за спешни законодателни мерки, които да намалят финансовото бреме върху българските домакинства от една страна и да подпомогнат дребния и среден бизнес да оцелее в тази нерегулирана и неконтролируема ситуация на свободно покачване на всички цени. Това може да стане с премахване на ограниченията за бизнеса, убиващи малките и средни фирми, с намаляване и премахване на ДДС за някои стоки и услуги и с пряка финансова помощ за най-бедните български граждани. Всички тези мерки според нас следва да залегнат и в проектобюджета за следващата година, тъй като причинените икономически проблеми и неуредици от правителството на ГЕРБ и ВМРО - БНД  и двете служебни правителства неминуемо ще се пренесат и в 2022 г., дори и да бъде реагирано на тях в спешен порядък в този момент.

Като организация, чиято политика е пряко насочена към българските граждани, ние не можем да не обявим своето притеснение, че ако сега, в този момент, незабавно не бъдат предприети спешни мерки в подкрепа на българските домакинства и работещите фирми, то много скоро управляващите ще бъдат принудени да се сблъскат с общественото недоволство на хиляди бедни и гладни хора, получаващи 300 лева за пенсия и даващи 200 лв. от тях за ток и останалите 100 лв. за лекарства. Ще се сблъскат с общественото недоволство на хиляди работещи български граждани, които получават 700-800 лева заплата и едва успяват да изхранват и да осигурят топлина за своите семейства с тази сума. Ще се сблъскат и с хилядите работещи, останали на улицата заради масови съкращения с цел намаляване на разходите на фирмите.

И всичко това докато още повече българи продължават да емигрират поради влошената икономическа обстановка тук.

За да се избегне този нелицеприятен, но за съжаление твърде вероятен сценарий, настояваме държавата незабавно да влезе в своята социална функция и да протегне ръка към гражданите и бизнеса, за да ги съхрани и да им покаже, че институциите могат да бъдат на мястото си, за да ги защитят и да им помагат в трудните времена, в които са поставени не по свое желание.

Само по този начин ние смятаме, че може да бъде възстановено доверието в институциите, което беше потъпквано през последните десетилетия в полза на частни икономически интереси, оцветени в един или друг партиен цвят, или насочени към едно или друго чуждо посолство.

Да живее България!

 

 

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ