Икономистите на Възраждане: Без енергетика няма икономика


В БТА се проведе пресконференция на Възраждане, на която беше представена визията на Възраждане за България. Над нея работят в прогресия екипи от експерти в различни области. ...

На пресконференцията бяха представени средносрочни и дългосрочни решения на Възраждане за проблеми в страната ни. На нея присъства кандидата за президент на Възраждане – д-р Костадин Костадинов и кандидатите за народни представители в 47-то Народно събрания – Деян Николов, адв. Петър Петров и Иво Русчев. В пресконференцията се включиха още и независимите експерти Виктор Папазов и доц. Атанас Мангъров, които споделят визията на Възраждане за превръщането на България в свободна, независима и просперираща страна.

Деян Николов, който ръководи икономическия екип на Възраждане засегна и темата за енергийната независимост на България, защото както стана ясно на пресконференцията, тя засяга пряко икономическото развитие на всяка страна. 

„С последните тенденции и стремежът към чиста енергия, Европа е на прага да наложи „Зелената сделка“, което ще стартира енергийна криза за поне десетилетие напред. Стратегията принудително да се затворят енергийни мощности базирани на въглища преди да се заместени с алтернативни източници на електроенергия ще предизвика недостатъчно предлагане на електричество и дългосрочен ръст на цените за бизнес и потребители.“ каза Деян Николов.

В тази обстановка екип от експерти на Въраждане направиха анализ на рисковете и възможните решения за предотвратяването на дългосрочната енергийна криза на родна земя.

Към днешна дата общото производството на електроенергия в България е разпределено главно между централи използващи въглища (33%), газ и горива (7%), възобновяеми източници (19%) и атомна електроенергия (41%). От изброените за чиста електроенергия в новите световни норми се приемат възобновяемите източници и атоманата електроенергия, което поставя България пред избор в кой вариант да инвестира, за да осигури енергийните си нужди за следващите 30 години.

 На графиката е показано бавното развитие на производството на електроенергия от възобновяеми източници, което за съжаление все още е и световната тенденция. Технологията не е достатъчно развита, ефективна и рентабилна, а вятърът и слънцето често се оказват ненадеждни източници, които не функционират правилно в определени климатични ситуации.

 

Количеството произведено електричество също е сравнително скромно, като дори най-големите слънчеви и вятърни паркове в света се развяват на една около 10% от електричеството, което АЕЦ Козлодуй произвежда към момента. Вероятно е в следващите десетилетия тези технологии да се развият и повишат ефективността си, но за предстоящите 30 години би било много по-рентабилно България да инвестира в другия вариант за прозиводство на чиста електроенергия чрез атомни електроцентрали. В момента АЕЦ Козлодуй произвежда около 40% от електроенергията в България, а доизграждането на АЕЦ Белене би добавило допълнителни 40% мощности. Това ще позволи в рамките на няколко години България да осигури енергийната си независимост.

Възраждане предлага България да възприеме цялостна стратегия за развиване на атомната ни електроцентрала, като целта да бъде да увеличим двойно текущото си производство. Това ще постави България в изключително изгодна позиция в икономически план и докато съседни държави изпитват затруднения поради световните тенденции за налагане на такси върху вредните емесии и биват принуждавани да затварят своите централи, то България ще може да изнася електроенергия за целия регион.

„Подобна стратегия има потенциала да превърне България в ключов фактор в източна Европа и да осигури икономически ползи за българските граждани и бизнес. По всичко личи, че електроенергията ще бъде петролът на бъдещето и само от нас зависи колко рано ще се ориентираме в ситуацията.“, добави Деян Николов.

Икономистът Виктор Папазов също изрази мнение, че първото, за което трябва да се погрижи Възраждане е енергийната обезпеченост на България. Пресконференцията завърши с изказване на д-р Костадинов, който призова хората да гласуват на 14 ноември, защото България има нужда от независим президент, от независим министър председател, за да може важните за нас решения да се взимат тук.

Възраждане е с номер 5 в бюлетината!

Време ни е за Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ