Румяна Ченалова: Питаме Министерството на здравеопазването за договора за ваксините


В медийното пространство се появи информация за договорните отношения между други страни и компания „Pfizer / BioNTech“. Във връзка с това екип от юристи на Възраждане начело с Румяна Ченалова потърси публична информация за договорите със същата компания в Република България. ...

Такава не е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването и не се съдържа никъде в общественото пространство. 

Доколкото здравето е конституционно призната  обществена ценност и лично човешко и гражданско право, то всяко действие на който и да е държавен орган, вкл. всеки административен или фактически акт на органите на държавно управление, всеки договор, касаещ правата на българските граждани следва да е в съответствие с принципите на Конституцията и  Европейска конвенция по правата на човека и основните свободи (ЕКПЧОС).

Информацията относно тези действия на органите на държавно управление има публичен характер и е дължима по смисъла на чл.41 от Конституцията. От друга страна съгласно чл. 4 ал.2 от Конституцията  Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.

Исканата информация има характер на обществена и с висока значимост. Свързана е не само със здравето и живота на всеки от българските граждани, но и с правото  ни на информиран избор. Не на последно място евентуалната  възможност българските данъкоплатци, а не производителите на ваксините да плащат при причинени в резултат на ваксинацията  вреди  на български граждани, е не само финансово несправедливо и икономически  заробващо, но най – вече неморално и нечовешко.

През февруари 2021 г. базираната в Ню Делхи организация World Is One News (WION) съобщи, че Бразилия е отхвърлила исканията на „Pfizer“, наричайки ги „неправомерни“. Исканията включват: Да се откаже от суверенитета на активите си в чужбина в полза на „Pfizer“; Да не прилага вътрешното си законодателство спрямо дружеството; Да не санкционира „Pfizer“ за забавянето на доставките на ваксини; Да освободи „Pfizer“ от всякаква гражданска отговорност за странични реакции.

Междувременно се увеличават  публикациите с данни за  „пробив“ на COVID-19, които преди се наричаха неуспешни ваксини. По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) към 19 юли 5 914 души, които са били напълно ваксинирани за COVID-19, са били хоспитализирани или са починали от COVID-19 (https://www.cdc.gov/…/health…/breakthrough-cases.html).

Към 15 юли в Обединеното кралство 87.5% от възрастното население е получило една доза от „ваксина“ за COVID-19, а 67.1% - две (https://metro.co.uk/…/number-of-people-catching-covid-with…/). Въпреки това симптоматичните случаи сред частично и напълно ваксинираните се увеличават, като на ден се откриват средно 15 537 нови инфекции, което е с 40% повече в сравнение с предходната седмица. В доклад на CDC от 19 юли агенцията съобщава също, че в Системата за докладване на нежелани реакции, свързани с ваксините (VAERS), са докладвани 12 313 смъртни случая сред хора, получили „ваксина“ за COVID-19 - повече от два пъти повече от 6 079 съобщения за смърт от предходната седмица.

 

Документи


ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ