Костадинов: България трябва да развива атомната си електроенергия като най-евтина, чиста и ефективна


Костадин Костадинов, кандидат за президент на Възраждане и кандидат за народен представител от 3 МИР Варна и 25 МИР София на среща с граждани коментира, кои са първите неща, които ще направи патриотичната партия при влизането им в 47-то Народно събрание. ...

„Ако българите ни дадат доверието си и станем политически  фактор в 47-то Народно събрание като първостепенна задача Възраждане предвижда да спре насаждането на страх и паника, и усещането, че по улиците на България има апокалипсис. Нужна ни е незабавна нормализация. В интервю в една от националните телевизии водещата ме попита „Ама вие не виждате ли, какво се случва? Пред „Пирогов“ има опашки, линейки хвърчат из цяла София“. Аз не бях минавал през „Пирогов“, признавам си, затова си замълчах.  Първата ми работа беше, след като изляза от предаването, да отида пред „Пирогов“ да видя, има ли опашки. Ами нямаше опашки, не видях хвърчащи линейки. След което минах няколко часа по-късно, за да се уверя втори път. Днес пак минах – отново не видях опашки. Не знам, може би просто явно аз не съм уцелил, а може би говорим за някакъв друг алтернативен „Пирогов“, в някаква алтернативна вселена - не знам. Вие се смеете, ама вижте, това не е смешно. Създава се паника и психоза. И неслучайно това води до увеличаване на смъртните случаи. Имам значително увеличение на  инфаркти и инсулти  в сравнение с преди. Не може, това е безотговорно“, каза д-р Костадинов пред събралите се граждани.

Той коментира още, че  незабавни действия трябва да се предприемат по всички останали аспекти на кризата – повишаването на цените на горивата, повишаването на цените на електроенергията, което води и до повишаването на храните и стоките от първа необходимост.

„От 1-ви януари най-вероятно ще се наложи увеличение на цените на тока предназначен за битови нужди, което вероятно КЕВР ще опитва да свали „геройски“ от 30 на 20%. Но вижте, и 5% да е покачването това ще бъде сериозен удар за българските семейство и за нашите пенсионери. Имаме два американски ТЕЦ-а – Марица изток 1 и 3, които произвеждат може би около 30% от енергийния микс в страната и от които в момента НЕК купува ток на стойност три пъти по-висока от цената на друг такъв ТЕЦ – Марица изток 2. Очевидно е, че договорите с ТЕЦ Марица изток 1 и 3 са неизгодни. Те трябва да бъдат незабавно развалени и условията по тях предоговорени. Между другото, има и препоръка на Европейската комисия от юни тази година – да се развалят договорите с тях, защото това представлява скрита форма на държавна помощ, но българското правителство не го прави. В момента, ако някои плащат примерно 100 лева сметка за ток, 33,33 лева отиват за тези два американски ТЕЦ-а. И тук е вече големият парадокс. Нашите медии непрекъснато ни съобщават, че България е енергийно зависима от Русия заради газта, която наистина идва само и единствено от Русия. Само че  у нас 1% от домакинствата се отопляват на газ, а 80 % се отопляват на ток. Кажете ми, от кого ние сме енергийно зависими – дали от САЩ или от Русия?“,  добави още д-р Костадинов.

За нормализиране на цената на тока Възраждане предлага следните мерки:

В краткосрочен план нарушаване на европейската директива за енергийната борса и спиране на задължението на бизнеса да купува електроенергия от енергийната борса, като за целта се обяви извънредно положение в енергийния сектор и се договорят разумни фиксирани цени за изкупуване на електроенергията от всички източници (ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ и т.н.). Това ще спре възможността за спекулация с цените на електроенергия на борсата. В средносрочен план Възраждане смята, че България трябва да откаже Зелената сделка и да запази въглищните си централи, защото без тях ще изпаднем в енергийна криза за поне десетилетие. Въвеждане в експлоатация на ядрения реактор, който притежаваме,  като се довърши АЕЦ Белене. В дългосрочен план България трябва да развива атомната си електроенергия като най-евтина, чиста и ефективна. Всяка инвестиция в тази посока ще постави държавата ни в изключително изгодна позиция в региона за следващите 20-30 години и ще ни позволи да продаваме ток на съседни държави.

Възраждане е с номер 5 в бюлетината!

Време е за Възраждане!

 

 

 

 

 

 

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ