Анализ на ефективността на маските като мярка за намаляне разпространението на Ковид-19


Вече повече от година биват налагани най-различни мерки в опит да се спре разпространението на Ковид-19. ...

Някои от тях грубо нарушават личното пространство, свободния избор и права, но според теорията на правителството това е необходимо заради здравето на нацията. Две от най-упорито налаганите мерки са носенето на маски и ваксинирането. Екип на Възраждане изготви анализ за точно тези мерки с цел да се провери има ли реални ползи от тях и спират ли разпространението на вируса.

1. Маските бяха въведени веднага, а в момента има дори решение на правителството децата в училище да седят с маски в час, но реално и до днес няма мащабно проучване за тяхната ефективност. Такова проучване е трудно да се направи, защото за да бъде то обективно, трябва да се сравни разпространението на Ковид-19 в две подобни по своя характер географски зони с единствен различаващ ги фактор “използването на маски” и равни други условия; друг начин е да се сравни една и съща зона със и без използването на маски. Подобен експеримент не може да бъде проведен към днешна дата, но екипът на Възраждане откри някои ситуации и периоди в България, които лесно могат да бъдат анализирани. За целта използваме официалните данни за разпространението на вируса в открит машинен формат (CSV), свалени от сайта на Министерството на здравеопазването.

Първият подходящ случай за анализ са протестите от лятото на 2020 година срещу предишното правителство. В продължение на около два месеца - от средата на юли до края на септември - в центъра на София без маски и дистанция всяка вечер се събираха  по няколко десетки хиляди граждани. 

СНИМКА 1 -ВИЗУАЛЕН МАТЕРИАЛ

Справедливата битка на хората срещу старата власт може да се разглежда и като добър двумесечен експеримент, който да покаже каква реално е ролята на маските и физическата дистанция и с колко точно ще се повишат новите случаи на заразени при абсолютното неспазване на никакви мерки. За целта наблюдаваме  летния период на 2020 година в София и как се е повишил броят на новите случаи по време на протестите. Данните показват, че в столицата не се наблюдава никакъв ръст на новите случаи в месеците юли и август 2020 г. Заболеваемостта се увеличава чак от средата на октомври, точно както и в останалата част на страната.

СНИМКА 2 - ГРАФИКА

Заключението е, че официалните данни на МЗ не показват нарастване на броя заболели, каквото се очаква при струпване на хиляди хора на едно място и без маски.

Вторият подходящ случай за анализ е летният сезон по южното ни Черноморие. Хиляди българи почиваха в България и Черноморието ни се пренасели. Всеки, който е бил там, е видял, че не се спазват никакви мерки и не се носят маски нито в заведения, нито в хотели, нито в магазини, а по централните улици ситуацията прилича на протестно шествие.

Снимката е от централната алея на Слънчев бряг. Очакването отново е, че област Бургас следва да има повече заболели от други сходни по територия и население области в страната.

СНИМКА 3 -ВИЗУАЛЕН МАТЕРИАЛ

Данните от сайта на МЗ показват обаче, че област Бургас отчита нови случаи колкото в Пловдив и Варна; и трите области по време на летния сезон имат приблизително еднакво по численост население. 

СНИМКА 4  -ГРАФИКА

Заключението е, че неспазването на мерките в Бургаска област през летния сезон не е довело до повече нови случаи, сравнено с други области на страната.

Възраждане е против използването на маски от здрави хора. Всеки трябва да прецени за себе си дали иска да носи маска и как се чувства по-добре. Категорично не приемаме хипотезата, че маските намаляват разпространението на вируса, докато някой не обясни аномалията с протестите и българското Черноморие.
В тази връзка приканваме всички граждани, които искат да водят нормален живот и не желаят децата им да носят маски в час, да се включат в националия протест срещу ограничителните мерки и принудителната ваксинация. Той ще се проведе на 11 септември от 12:00 ч. на площад „Народно събрание“ в София. Време е маските да паднат!

Очаквайте втората част на анализа, в която ще разгледаме ефективността на ваксините.


 

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ