Възраждане: Честит празник, българи! Да живее България!


Възраждане поздравява всички българи с 6 септември - деня, на който честваме годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Днешният ден недвусмислено показва, че добруването на българският народ е възможно само след обединение. ...

Девизът, изписан на българското Народно събрание, символизира точно това.

В “Съединението прави силата” думата “съединение” е използвана в пряк, а не в преносен смисъл. Има се предвид съединението, или обединението на българите, което са длъжни да осъществят, за да живеят в една  държава.

Съгласно международното право и тогава, и сега Източна Румелия е неделима част от Османската империя. Пример за такава автономност са републиките в Руската Федерация. Всяка от тях е автономна, но е част от Русия. 

В Източна Румелия дори се създава “Съединистка партия”,  която претендира,  че като дойде на власт, веднага ще обяви Съединението на Източна Румелия и на Княжество България. Тогава българите са били “изключително изненадани”, защото когато властта попада в ръцете на хората от тази партия, тази власт им се услажда.

В един момент те си казват, че е по-добре да бъдат самостоятелни, макар и васални управници на местна почва със столица Пловдив, отколкото да станат част от една голяма българска държава, тъй като ще бъдат подчинени на София и на българския княз. Още тогава се полага основата на един много сериозен държавен сепаратизъм на българската нация, какъвто до онзи момент не се е случвал. Това разделение се наблюдава още веднъж през 1944 г. с обособяването на още една българска държава - Македония, която и до ден днешен съществува.

През 1885 г., когато се вижда, че нито официалната българска власт в Княжество България,  нито  българските партии в Източна Румелия искат да  се осъществи съединителната акция, с това се нагърбват старите революционни дейци на Българското Възраждане. Начело със Захари Стоянов е създаден Български таен централен революционен комитет, който се явява своеобразно продължение на БРЦК. Той  започва да готви сваляне на властта в Пловдив и да подготвя съединението. Само за няколко месеца  със своето журналистическо перо и издаваният от него вестник “Борба”, Захари Стоянов успява да увлече всички българи в идеята за Съединението и то се реализира на 6 септември 1885 г.

Историята обича да се повтаря, вероятно за да научим уроците си. И днес вече 30 години обещанията на българските политици не са се променили, а властта все така им се услажда. Правителствата се сменят,  но пропагандата за разделение на народа ни е една и съща. Опитите да бъдем разделени стават все по-разнообразни. Ние вярваме, че единственият начин българите да изпълнят мисията си като народ, а България да е духовно средище на Балканите, Европа и света е чрез обединението. Вярваме, че българският народ е велик народ, който се е поучил от грешките си, който ще се обедини и съхрани с помощта на съвременните Възрожденци.

Честит празник, българи! Да живее България! 

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ