Икономистите на Възраждане с алтернативни концепции за ускорено развитие на страната в следващите 20 години


България е средна по размер и население държава, но с приблизително 100 млрд. БВП, а все още значително изостава в икономически план. Екип от икономически експерти на Възраждане работи по алтернативни концепции, които имат потенциал да доведат до ускорено икономическо развитие на страната. ...

Днес ще представим три от тях, които могат да са част от стратегията за икономическо развитие на страната в следващите 20 години.

1. Национален фонд за инвестиции в започващи (стартъп) секторът. IT секторът е един от най-динамичните в света в 21 век и има един от най-ускорените цикли на възвръщаемост. Държавата може да инвестира в български софтуерни компании срещу процент от акции, които да продаде след 10 години. Възможният капитал на такъв фонд е 200 млн. лв. на година, което е достатъчно за създаването и развитието на 400 нови софтуерни компании в България. Целта е България да се превърне в IT център на Източна Европа, а държавата да постигне 500% обща възвращаемост, когато цикълът се завърти. Изчисленията показват, че след 10 години, бюджетът на България може да има икономически ползи в размер на 3 до 5 млрд. лв. на година от данъци и продажба на акции.

2. Създаване на българска криптовалута, която следва принципите на децентрализация и анонимност. Биткойн има пазарна капитализация от около 1 трилион долара, а през следващите 20 години може още много криптовалути да постигнат подобни равнища. Потенциалът е сериозен, а рискът оправдан. Цената на една криптовалута се определя от търсенето и от това колко е използвана. Държавата има възможност да узакони плащането на определени данъци с новата криптовалута, което ще я направи използвана и търсена, а на световните борси ще е знак за стабилност. Това ще доведе до повишаване на цената на криптовалутата. При добро управление на стратегията, България може да придобие значителен дял от новата криптовалута в ранните етапи на развитието и да продаде на по-късен етап. Целта е да се придобият около 30% от валутата в първите години чрез "копаене" и събиране на данъци, а продажбата да се случи, когато пазарната капитализация достигне поне 100 млрд. лева. Това може да донесе на България 30 млрд. лева печалби за период от 10 години.

3. Натрупването на държавен капитал за инвестиции. Почти всеки милиардер в света е отделил част от състоянието си и го е предоставил на така наречените hedge фондове, които управляват ресурса му срещу комисионна и му носят около 10% годишна възвращаемост. България със своя бюджет от 30 млрд. лв. на практика е милиардер и може да отделя 3% от годишния си бюджет за инвестиции. Целта е всяка година да се добавя допълнителен 1 млрд. лева, което заедно със средна възвръщаемост от 10% и при инфлация от 3%, ще доведе до натрупване на капитал в размер на 70 млрд. лева и годишна възвръщаемост от 6 млрд. лв. Богатите държави не трябва да имат държавен дълг, а държавен капитал, който в определен момент може да носи възвръщаемост, която да позволи намаляването на част от данъците.

Това са само някои концепции, върху които експертите на Възраждане работят и могат да доведат до ускорено развитие на икономиката. Важно е да се отбележи, че това са концепции и по тях има още много работа, но България има нужда от подобен тип алтернативни идеи, които да са в крак с 2021 година.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ