Ивелин Първанов: Причината за разрушаването на паметника е липсата на реакция от страна на българската дипломация


На 17 април 2021 г. от 11:00 ч. се проведе протест на Възраждане пред Министерството на външните работи по повод разрушения паметник на хан Кубрат в Малая Перешчепина, Украйна. ...

 Дванадесет дни след като паметникът на хан Кубрат беше не просто осквернен, а напълно разрушен, реакция от българските дипломати нямаше.

На 16 април 2021 г., ден преди протеста на Възраждане, след като съобщение за него беше изпратено до медиите и след като беше уведомено МВР за предстоящото събитие, изведнъж в общественото пространство се появи и заявлението на Министерството на външните работи.

Ивелин Първанов, който е сред организаторите на протеста и автор на първия български геополитически роман - „Атентаторът“, коментира: “В заявлението се посочва, че българският консул в Киев (забележете - не посланикът, а консулът е контактувал с представител на МВР от Полтавска област) е казал, че по случая с разрушения паметник на хан Кубрат се водят следствени действия с неизвестен извършител и вандалската акция е дело на иманяри. При положение, че не се знае кой е извършителят, нека се запитаме: Как се решава, че това са иманяри? Важно е да се знае, че паметникът е издигнат през 2001 г. За 20 години как никой иманяр не се сети да подкопае паметника?! Причината за подобни вандалски прояви спрямо паметника на хан Кубрат е, че Външното ни министерство, цялата ни дипломация и цялата ни държава не реагират на никакви провокации, извършвани срещу представителите на българското общество в Украйна. Първите провокации бяха още след Майдана, когато започнаха да преследват българите и да ги задължават да говорят само на украински език,  да не изучават български език в училищата и да  ограничават културната им автономия.

Такива мерки бяха взимани и срещу унгарци, румънци и поляци. Полша, Унгария и Румъния обаче реагираха на мига и сега никой не смее да направи нищо срещу техните малцинства. България, за разлика от другите три държави, стоеше безучастно. Последваха още провокации: общински съветници от българското малцинство са линчувани. По традицията на Майдана ги заливаха със зелена боя и ги хвърляха в контейнери за боклук. Това се правеше редовно през 2014 и 2015 година. Дори единият от българските общински съветници загуби зрението си и не е известно дали си го възстанови впоследствие. На тези прояви отново нямаше никаква реакция от българска страна.

Два пъти беше оскверняван паметникът на българския опълченец в Болград. Болградска община е съставена предимно от българи. И на този вандалски акт българската дипломация не реагира. Тази поредица от ситуации, останали без реакция, прави впечатление на шовинистическите кръгове, чиито натиск започва да нараства. Така, като естествен ход на събитията, се стигна до разрушаването на паметника на хан Кубрат.

Бездействието на нашата дипломация, и то в период, в който имаме предимство - въпреки че Украйна иска да членува в Европейския съюз  и НАТО, а ние като страна членка можем да лобираме за нея и по този начин можем да повлияем, българската дипломация не реагира. Ситуацията е такава, че българската държава постоянно отстъпва, не защитава нашето малцинство. Например, след войната, която започна в Донбас, имаше бежанци от българското малцинство от Донетска и Унгарска област. Част от тях живееха в Гурково. Българската дипломация не направи нищо тези хора да получат статут на бежанци или български паспорти. Това отново е част от украинския проблем. Представителите на българското общество там са принудени на всеки шест месеца да си подновяват туристическата виза, т.е. да пътуват обратно до Украйна. Да преминават българо-румънска, румънско-молдовска и молдовско-украинска граница, да стоят по две седмици пред консулството в Одеса или пред посолството в Украйна, за да получат туристическа виза и да живеят в България. България не дава на тези българи българско гражданство, не им дава статут на бежанци, но пък признава статута на бежанци на араби и пакистанци, например.“

 

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ