Възраждане призовава за спазване на Конституцията


Председателят на ГЕРБ, който е избран за народен представител в два многомандатни избирателни района, съобщи в медиите, че е подал заявление до ЦИК, с което се отказва от депутатското си място, получено на проведените избори за народни представители на 04.04.2021 г. ...

В това заявление той твърди, че иска от ЦИК да го изключи от списъка с лица, избрани за народни представители в 45-тото Народно събрание.

Централната избирателна комисия (ЦИК), която е с мнозинство от ГЕРБ, не разполага с правомощия по Изборния кодекс (ИК) да пренарежда депутатските листи и не би следвало да го прави въз основа на подобно заявление за отказ от представителство. Тя не може да променя волята на избирателите и да обявява други лица за избрани за народни представители. Това е особено фрапантно именно за държавния орган, от който се очаква да организира и провежда законосъобразно изборния процес. Така ЦИК не може да не включи избрания за депутат Бойко Борисов в списъка на лицата, избрани за народни представители в 45-тото НС, и подобно решение от страна на избирателната комисия би било незаконосъобразно, като при жалба съдът би следвало да го отмени.

Вече наложената с  десетилетия практика на ГЕРБ, органи на изпълнителната власт да изземват противозаконно правомощията на Парламента, продължава. Така се постига  целта ролята на Народното събрание да бъде принизена, което е характерно за държави с ясно изразена диктатура. Примерите със санкции, налагани от министри за неизпълнение на техни заповеди, вместо същите да са определени от актове на Парламента, не са един и два. В настоящия случай, съобразно закона и според нарочното Решение на Конституционния съд №5 от 22.03.2001 г. по КД 5/2001 г., мандатът на народните представители по чл. 64, ал. 1 от Конституцията започва от датата на изборите. Съответно и евентуален отказ на избран депутат от представителство на избралите го гласоподаватели би могъл да бъде отправен само и единствено към Народното събрание, но не и пред ЦИК.

Волята на българските избиратели в изборния ден е неотменима, тя вече е определила избраните за народни представители.

Следователно листите на лицата, избрани за народни представители, не могат да бъдат променяни от ЦИК, а конституционно установеният ред е предоставил това правомощие на Народното събрание, когато същото започне да упражнява своята дейност.

Чл. 1, ал. 3 от Конституцията изключва възможността която и да е държавна институция (съответно държавен орган) "да си присвоява осъществяването на народния суверенитет".

Затова ние от Възраждане призоваваме за спазване на Конституцията и се обявяваме против потъпкването на закона и игнорирането на ролята и функциите на Парламента в полза на тясно политически пазарлъци с цел оставане на власт на партиите от статуквото.

 

 

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ