Възраждане - незабавно спиране на процедурата по техническата паспортизация на сградите


Възраждане настоява за незабавно спиране на процедурата по техническата паспортизация на сградите и изменение на наредбата. ...

Възраждане настоява за незабавно спиране на процедурата по техническата паспортизация на сградите и изменение на наредбата.

Правителството иска да ощети с между 300 и 500 лв. всяко българско семейство.

Възраждане настоява за незабавно спиране на процедурата по техническата паспортизация на сградите и  изменение на наредбата.

Предлаганата от правителството процедура е равносилна на двойно данъчно облагане и е акт, с който всяко българско семейство ще бъде ощетено с 300 до 500 лв.

Възраждане предлага парите, които са необходими за техническа паспортизация, да бъдат отделени от държавния бюджет, който реално се генерира от средства на данъкоплатците. След това да се създаде план по общини, който да се изпълнява в следващите години, тъй като исканата сума е много висока. Предлагаме още техническата паспортизация да бъде извършена не от частни фирми, а от държавни институции, за да бъдат спестени средства.

Това, че държавата е закъсняла с процедурата, не бива да е повод за двойно облагане на гражданите, които ще бъдат ощетени със сумата от 300 до 500 лв на семейство.

Когато се отнася до извършване на измами в особено големи размери с пари на данъкоплатеца, то българските управляващи винаги са били доста умели в това отношение. По правило при подобни откровени кражби се прескача Народното събрание като законодателен орган и вместо това, за да постигне преследваната цел, правителството издава подзаконови нормативни актове – най-често наредби, които имат задължителен характер и чрез които прокарва методите за „съдиране на кожата“ от гърба на обикновения български гражданин.

Такава схема бе приложена например през 2006 г., когато с нарочна наредба от правителството бе въведено задължение за смяна на регистрационните табели на всички МПС-та с нови - уж заради изисквания от страна на Евросъюза. Разбира се, подобни задължителни изисквания нямаше, но така удобно бяха събрани над 50 милиона лева от такси за смяна на регистрационни табели на около един милион МПС-та. А тогава тази сума не беше никак малка.

              Понастоящем тази обикновена обирджийска схема от страна на ГЕРБ и т.нар. Обединени патриоти вече е усъвършенствана и опростена. При новото ѝ наименование  - „Техническа паспортизация на сгради“, разбира се, приета отново не със закон, а с конкретна Наредба № 5 за техническите паспорти на строежите. Таксите за услугата „техническа паспортизация“ в размер между 300 и 500 лева от всеки собственик на жилище в сграда етажна собственост, директно ще се плащат на частни фирми - за които ние нямаме съмнение, че по стар управленски обичай няма да са случайни. Срокът за съставянето на подобен технически паспорт е до 2022 г.! Ако в един панелен блок има около 100 апартамента, това прави около 40 000 лева разход за обследване на цялата сграда (плюс общите ѝ части, покрив, фасадна конструкция, основи/мазета и т.н.) Така при около 50 000 панелни сгради и стари кооперации от жилищен тип в България, построени преди повече от 30 години и нуждаещи се от ремонт, тази обирджийска схема възлиза на около 20 000 000 000 /двадесет милиарда/ лева! Тази схема е порочна освен заради милиардите левове, които ще се съберат от купуване на паспорти, така и защото със сигурност ще бъде използвана за увеличаване на данъчните оценки на сградите, респективно и на годишните данъци за собствениците на жилища в тях. В допълнение, за незакупуването на технически паспорт управляващите са предвидили глоби в размер от 100 до 300 лева за собственик на сграда. Убедени сме, че наред с това те ще обявят и сградите без технически паспорт за един вид „незаконни“.

              Ние от Възраждане алармираме, че без обвързването му с реални ремонтни дейности техническият  паспорт на съответната сграда ще представлява просто една хартийка, едно пожелание към собствениците на панелки някога да ремонтират нещо в тяхната сграда. За нас е непонятно защо това не се прави заедно със санирането, защо не е включено в разходите за саниране, а се прави „на парче“, като се смъква още една кожа от собствениците на панелни апартаменти - които на всичкото отгоре не са сред хората с висок жизнен стандарт и за тях тази сума е сериозен разход.

Освен че техническата паспортизация е най-логично да е ангажимент на държавата и за нея да бъдат отделени пари от държавния бюджет, обследването и съставянето на технически паспорт би могло да е част от процеса по ремонт или т.нар. саниране на сградата, което шумно бе пропагандирано от правителството и за което бяха отпуснати 2 милиарда лева от държавния бюджет. Така паспортизирането ще бъде включено в цената на санирането, защото именно това е целта на изготвянето на подобен технически паспорт.  Сега има отпуснати нови 1,7 милиарда лева - вече европейски пари, по европейския План за възстановяване и устойчивост. Тук виждаме поне две предимства:

  • Включването на цената за техническа паспортизация в санирането допълнително ще мотивира собствениците да кандидатстват за тази програма;
  • В сграда, която е одобрена за саниране, очевидно всички съсобственици са организирани и могат да предоставят достъп за обследване на апартаментите им на съответната техническа лаборатория.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ